Többféle hétköznapi szokás, például a maszkviselés és a rendszeres D-vitamin-pótlás is csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát – állítják cseh kutatók. Friss tanulmányukban több mint száz különböző életmódbeli tényező hatását vizsgálták meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint globálisan csaknem 660 millió embert fertőzött meg napjainkra az új koronavírus (SARS-CoV-2), eközben mintegy 6,9 millió halálesetet előidézve. Lassan három évvel a pandémia kihirdetése után is bőven akadnak azonban még megválaszolandó kérdések. Ezek közé tartozik például, hogy pontosan mely életmódtényezők befolyásolhatják a fertőzés, valamint a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélyét. Prágai kutatók 30 ezer résztvevő segítségével végeztek el egy online felmérést, amelynek eredményeit a Biology Methods & Protocols című folyóiratban tették közzé, és amelyről az Eurekalert oldalán jelentetett meg egy rövid összefoglalót az Oxfordi Egyetem kiadója.

 A kutatók összeállítottak egy 105 jellemzőt tartalmazó listát, a válaszadóknak pedig ezek közül kellett kiválasztaniuk, hogy melyeket érzik igaznak magukra nézve. Egészségügyi, demográfiai, életmódbeli tényezők egyaránt helyet kaptak a felsorolásban. Az így kapott adatokat elemezve a kutatók a többi között arra jutottak, hogy a nagyvárosokban élők, valamint a magasan iskolázott emberek körében alacsonyabb a fertőzésveszély. Ezzel szemben azok, akik nagy létszámú háztartásban élnek, illetve akiknél több 20 éven aluli gyermek is él a családban, általában nagyobb valószínűséggel kapják el a vírust. A háztartás kisebb mérete, valamint nőknél az iskolázottság a súlyos vagy hosszú lefolyású COVID-19 tekintetében is védő hatással hozható összefüggésbe.

A D-vitamin hasznos lehet, az éneklés nem

Meglepő módon a sporttevékenységekben való gyakori részvétel, a gyakori éneklés és a hideg vízben úszás az adatok szerint fokozza a fertőzéskockázatot. A maszkviselés iránti szigorú elköteleződés viszont a legerősebb védelmet nyújtja az összes vizsgált tényező közül, megelőzve a vitaminok és egyéb étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztását. Utóbbiak közül is kiemelkedő jelentősége lehet a D-vitaminnak. A szociális távolságtartás és a rendszeres kézmosás kapcsán viszont csupán gyenge protektív hatást tudtak kimutatni a kutatók. Érdekes felfedezés továbbá, hogy az eredmények alapján a B vércsoportú emberek körében magasabb a megfertőződés rizikója. A kisállattartás viszont nem jelent veszélyt, sőt, enyhe pozitív hatása is lehet a súlyos lefolyású betegség elkerülése tekintetében.

Mind a koronavírus-fertőzéssel, mind a súlyos panaszok kialakulásával szemben viszonylag erős védelmet képez a dohányzás és – kizárólag nőknél – a marihuánafogyasztás. Hasonló felfedezésről már korábbi tanulmányok is beszámoltak. Érdemes azonban hozzátenni, hogy ezek a COVID-19 lefolyása tekintetében már kockázatnövelő tényezőnek találták a dohányzást.

Végezetül a cseh kutatócsoport azt is kimutatta, hogy a súlyos megbetegedés szempontjából az elkötelezett maszkviseléssel és a távolságtartással kapcsolatban is pozitív korrelációt lehet felállítani. Ez értelemszerűen a kutatókat is meglepte, lehetséges magyarázatként azonban felvetették, hogy talán mindez annak következménye, hogy a kockázati csoportba tartozók lelkiismeretesebben törekednek betartani a megelőzési javaslatokat. Tehát akik például elhízással, COPD-vel vagy cukorbetegséggel élnek, hajlamosak szigorúbban követni a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó előírásokat. Ha viszont mégis megfertőződnek, akkor egészségi állapotuk okán nagyobb arányban alakulnak ki súlyos, akár kórházi ellátást igénylő panaszaik.

Forrás:hazipatika.com

Címlapkép: Illusztráció/Getty Images