KIS HÍJÁN EGY NÉGY EMELETES TÁRSASHÁZAT GYÚJTOTT FEL.
Az Egri Járási Ügyészség gondatlan közveszély okozásának vétségével vádolja azt az 59 éves elkövetőt, aki figyelmetlensége miatt kis híján felgyújtott egy négyemeletes társasházat Egerben.

A vádlott IV. emeleti társasházi lakásában a szolgáltató már hosszabb ideje szüneteltette az áramellátást, ezért a férfi sötétedés után gyertyával világított. 2020. március 1-jén is ez történt, amikor a lakás tulajdonosa délután a kisszobában gyertyát gyújtott, amit egy cserépedényben helyezett el, beleszúrva azt az olvadt faggyúba. Mielőtt vásárolni indult a több száz méterre található áruházba, a vádlott az égő mécset az ágya mögött lévő fából készült polcos szekrényre helyezte.

Mialatt a terhelt távol volt otthonról, az olvadó gyertya kiborult a faggyúágyból és meggyújtotta a szekrényt, majd a közelben elhelyezett papírokat, valamint az ott lévő fa és műanyag tárgyakat is. Emiatt a szobában nyílt lánggal égő tűz keletkezett és erős füstképződés indult, mely a hő hatására kitört ablakon át a többemeletes épület homlokzat felé terjedt.

Ezt észlelve a lakók hívták a tűzoltókat, akiknek még idejében sikerült megfékezniük a tüzet. A szakszerű beavatkozás nélkül a tűz és a fojtó füst átterjedt volna a társasház szomszédos lakásaira, ezért a vádlott gondatlansága folytán mások élete, testi épsége, továbbá jelentős anyagi javak is veszélybe kerültek.

Mintegy két hónappal a tűzeset után a vádlott egy egri bevásárlóközpontban talált egy készpénzt tartalmazó női tárcát, melyet meg sem próbált visszajuttatni a tulajdonosának, hanem – korábbi anyagi veszteségeit részben enyhítendő – hazavitte a leégett lakásba, ahol a rendőrség nem sokkal később megtalálta és lefoglalta azt.

Az Egri Járási Ügyészség ennek a szándékos cselekménynek a kapcsán lopás vétsége miatt is vádat emelt az elkövetővel szemben.
Az Egri Járási Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság halmazati főbüntetésül tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki a férfival szemben, emellett a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét is.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció/Katasztrófavédelem