Kikapcsolták az áramot, így gyertyával világított a lakását felgyújtó férfi

Baleset-bűnügy, Belföld, Kiemelt
Az Egri Járási Ügyészség gondatlan közveszély okozásának vétségével vádolja azt az 59 éves elkövetőt, aki figyelmetlensége miatt kis híján felgyújtott egy négyemeletes társasházat Egerben.

A vádlott IV. emeleti társasházi lakásában a szolgáltató már hosszabb ideje szüneteltette az áramellátást, ezért a férfi sötétedés után gyertyával világított. 2020. március 1-jén is ez történt, amikor a lakás tulajdonosa délután a kisszobában gyertyát gyújtott, amit egy cserépedényben helyezett el, beleszúrva azt az olvadt faggyúba. Mielőtt vásárolni indult a több száz méterre található áruházba, a vádlott az égő mécset az ágya mögött lévő fából készült polcos szekrényre helyezte.

Mialatt a terhelt távol volt otthonról, az olvadó gyertya kiborult a faggyúágyból és meggyújtotta a szekrényt, majd a közelben elhelyezett papírokat, valamint az ott lévő fa és műanyag tárgyakat is. Emiatt a szobában nyílt lánggal égő tűz keletkezett és erős füstképződés indult, mely a hő hatására kitört ablakon át a többemeletes épület homlokzat felé terjedt.

Ezt észlelve a lakók hívták a tűzoltókat, akiknek még idejében sikerült megfékezniük a tüzet. A szakszerű beavatkozás nélkül a tűz és a fojtó füst átterjedt volna a társasház szomszédos lakásaira, ezért a vádlott gondatlansága folytán mások élete, testi épsége, továbbá jelentős anyagi javak is veszélybe kerültek.

Mintegy két hónappal a tűzeset után a vádlott egy egri bevásárlóközpontban talált egy készpénzt tartalmazó női tárcát, melyet meg sem próbált visszajuttatni a tulajdonosának, hanem – korábbi anyagi veszteségeit részben enyhítendő – hazavitte a leégett lakásba, ahol a rendőrség nem sokkal később megtalálta és lefoglalta azt.

Az Egri Járási Ügyészség ennek a szándékos cselekménynek a kapcsán lopás vétsége miatt is vádat emelt az elkövetővel szemben.
Az Egri Járási Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság halmazati főbüntetésül tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki a férfival szemben, emellett a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét is.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció/Katasztrófavédelem