Szörnyű szenvedéseket kellett átélnie egy fiatal kutyának Kisnánán.
A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 43 éves nővel szemben, aki felelőtlen magatartásával kegyetlen kínokat okozott a saját kutyájának.

A vád szerint a nő a kisnánai ingatlanán tavaly nyáron hónapokon keresztül egy másfél méteres vasláncra kötve tartotta a nagyjából két éves staffordshire terrier jellegű kutyáját. Az állat nem rendelkezett azonosító chippel, és a kötelező veszettség elleni oltást sem kapta meg, ami jól jellemzi gazdája gondosságának hiányát.

A lánc felsértette a kutya bőrét, majd egy idő után a húsába hatolt úgy, hogy a végén lévő fém karabiner egészen a nyakába mélyedt. Mindezt látta a vádlott is, de nem segített a szenvedő állaton, nem vette le róla a láncot, és nem részesítette semmilyen ellátásban.

Csak 2021. szeptember 5-én délelőtt váltották meg szenvedéseitől az ebet az
állampolgári bejelentés alapján a helyszínre érkező rendőrök, akik közreműködtek abban, hogy a kutya állatorvoshoz kerüljön. Az ott elvégzett műtétek során sikerült csak eltávolítani az addigra már az állat húsába ágyazódott karabinert, majd az így megmentett házőrzőt egy állatvédő szervezet vette végül gondozásba.

A lelketlen nő a gyanúsítotti kihallgatása során sajnálkozását fejezte ki ugyan a történtek miatt, de magyarázatot nem adott a tettére.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja a terheltet, akivel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságra benyújtott vádiratában.
Az ügynek azonban nem csak büntetőjogi következményei lehetnek, mivel a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága jelenleg vizsgálja a keresetindítás feltételeit annak érdekében, hogy a polgári bíróság tiltsa el az elkövetőt az állattartástól.
Heves Megyei Főügyészség