Szekszárdon nagy érdeklődés övezte az „Értetek” című nagyszabású gyakorlatot //Fotó: Kadarka.net

Június 9-én pénteken 10:30tól 12:30-ig 1200 középiskolás számára szerveznek nagyszabású balesetmegelőzési bemutató rendezvényt Egerben, a Hatvani kapu téren. Az „Értetek!” című rendezvényt stroke- és teljes körű kárfelszámolási bemutató kíséri, valamennyi érintett szervezet részvételével.

Fontos, hogy az autósok komoly forgalmi változásokra, a környéken élők jelentős hanghatásokra, rendőrök, tűzoltók, mentők és mentőhelikopter felvonulására számíthatnak.

A szemléletformáló célú esemény útlezárással, forgalomtereléssel jár a Hatvani kapu téren, a Klapka utcai kereszteződéstől az Eszterházy téri körforgalomig, 9 óra és 13 óra között. 

A mentéstechnikai bemutatót a helyszínen tűzoltó szakértő és mentéstecnikus koordinálja. Az eseménysorozat egy stroke-ot kapott autóvezető és családja balesetével indul, a hátsó ülésen utazó, beszorult sérültet tűzoltók szabadítják ki a gépjárműből. Egy másik autó drog hatása alatt álló vezetője ugyancsak balesetet okoz, utasa életét veszti, a vezető beszorul, sokkos állapotban kiabál. A harmadik autó az oldalára borul, a sérült kimentését ugyancsak a tűzoltók végzik. Motorkerékpáros baleset szimulációja is megtörténik, a vezető eszméletlen, jobb lába a motor alá szorult, bukósisakja leesett.

A szimulált, ám a prevenciós célú eseményeknél már bevett módon, igen érzékletesen, megdöbbentő módon végigevezetett bemutató a tinédzserek számára fontos üzenetet hordoz. A helyszínen, folyamatos narráció segítségével követhetik végig a sérültek kiszabadítását, ellátását, a kárfelmérés teljes folyamatát.

Íme a rendezvény plakátja: