Létrejön a járvány elleni védekezés alap és a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap – – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón
 

Tájékoztatása szerint az eredményes védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében a kormány jelentős átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre kötelez másokat is, politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is.

A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét.

Gulyás Gergely ismertetése szerint a párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak.
 

Gulyás Gergely megerősítette, amit Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban jelentett be, miszerint bruttó félmillió forintot kapnak az egészségügyi dolgozók. Ezt várhatóan nyár elején kapják majd meg.
 

Az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint.

A konkrét járvány elleni lépések összefoglalva:

  • a párttámogatások 50 százalékát a járvány elleni védekezési alapba kell befizetni, ez 1,2 milliárd forintot jelent,
  • a multikra kereskedelmi különadót vetnek ki, ez egyszer már uniós vitát eredményezett, de az Európai Bizottsággal szemben lengyel-magyar győzelem született az Európai Bíróságon, így ez idén 36 milliárd forint plusz bevételt fog jelenteni.
  • a pénzügyi szektorban a bankoknak 55 milliárd forintot kell befizetni,
  • a gépjárműadó egy részét a központi költségvetésbe irányítják át, az önkormányzatok ezzel járulnak hozzá a védekezéshez, ez az arányos teherviselés része.
  • A járvány elleni védekezésre összesen 663 milliárd forintot tudnak biztosítani.

MTI