Fotó: Keller Richárd
December ­17-ig, azaz vasárnap estig tart a Round Table Hungary 3-as, egri asztalának Maci Akciója az Agria Parkban és a Rákóczi úti Tescoban. Idén is kiemelkedően fontos, életmentő eszközre gyűjt a szervezet.

Tizennégy éve, minden karácsony előtt jótékonysági gyűjtést szervez a Round Table Hungary 3-as, egri Asztala. Idén is így van ez: a szervezet ebben az évben ezúttal egy olyan életmentő eszközre (videolaringoszkópra) gyűjt, ami egy kamera segítségével egy monitoron, élő képen mutatja, hol kell bevezetni a lélegeztetőgép csövét a garatnál.
 
Ennek a technikai megoldásnak köszönhetően kisebb gyakorlat is elég az öt percen belüli sikeres beavatkozáshoz, és egyes helyzetekben nem kisebb a tét, minthogy egyébként egészséges embereket óvhatnak meg attól, hogy egy szerencsétlen szituáció miatt agykárosodottként vegetálják végig hátralévő életüket.
 
Macit kapnak ajándékba az adományozók az Agria Parkban és a Rákóczi úti Tescoban //Fotó: Keller Richárd
  
Az eszköz csaknem egymillió forintba kerül, amit négy nap alatt terveznek összegyűjteni a Markhot Ferenc kórház központi aneszteziológiai és intenzívbeteg-ellátó osztálya számára. Nem egyszerű a feladat, de a fiatal egri férfiakból álló társaság már többször bizonyította rátermettségét, és eddig minden évben ezreket mozgósítottak sikerrel a nemes ügy érdekében.
 
Ábry Zoltán, aki az egri Round Table tagok közül a legrégebben, tizennégy éve, azaz a kezdetektől segíti “maci akciós tablerként” az adománygyűjtést, hírportálunknak elárulta:
 

“A célkitűzésben szereplő eszközök ára – melyek nemegyszer meghaladták már az egymillió forintot – átlagosan ezerötszáz forintokból áll, melyeket jellemzően a vékony pénztárcájú emberek adnak össze.”

Ha te is szeretnél egy-két ezer forinttal hozzájárulni ehhez az életmentő készülékhez, akkor december 17-éig, azaz vasárnap estig, 10 és 19 óra között,az Agria Parkban és a “nagy” Tescoban keresd fel a Round Table Maci Akció-s standját.

Tekintsd meg Nagy Adrián alelnökkel készített interjúnkat:

Ismerd meg egy bemutató videó segítségével az életmentő, speciális eszközt: