Az SMR henger olyan speciális, keményhabból készült henger formájú terápiás segédeszköz, ami saját magunk masszírozására, az izmok lazítására alkalmas. A nevét is erről kapta, SMR (self-myofascial-release), azaz önmasszázs. Több változatban is elérhető, lehet sima vagy tüskés felületű, lehet egész kemény vagy puhább is.

Az Self Myofascial Release (SMR) henger, más néven önmasszírozó henger, hatékony eszköz az izmok és fasciák lazítására, a regeneráció felgyorsítására és a fájdalom csökkentésére. Akár profi sportoló vagy lelkes edzőtermi látogató, akár csak a mindennapi mozgás okozta kellemetlenségeket szeretnéd enyhíteni, az SMR henger hatékony segítőtársad lehet.

Mi is pontosan az SMR henger és hogyan működik?

Az SMR henger egy hengeres eszköz, melynek felülete különböző textúrájú lehet. A hengerezés során az eszköz nyomást gyakorol a szövetekre, ezáltal serkenti a vérkeringést, oldja a letapadásokat és javítja a szövetek rugalmasságát. Ezáltal az izmok gyorsabban regenerálódnak, a fájdalom csökken és a mozgásteljesítmény javul.

Hogyan kell használni és mikor?

A használata rendkívül egyszerű, és bárki elsajátíthatja. A hengerezést edzés előtt, akár bemelegítésként is végezhetjük, vagy utána levezetésképpen. Fontos, hogy a gyakorlat során lassan és egyenletesen és folyamatosan mozgassuk az eszközt a test kívánt területén, és ne fejtsünk ki túlzott nyomást.

Számos gyakorlatra alkalmas

Következzenek az SMR henger gyakorlatok

  1. Comb hátsó része: Feküdjünk hanyatt, helyezzük a combunk hátsó része alá, majd hengerezzük végig a combtól a fenékig.
  2. Vádli: Ülő helyzetben helyezzük a vádli alá, majd hengerezzük végig a vádli teljes hosszán, minimum 2 perc időtartamban.
  3. Karok: Feküdjünk hanyatt, helyezzük a karunk alá, majd hengerezzük végig a kart a válltől a csuklóig.
  4. Hát: Feküdjünk hanyatt, helyezzük a hátunk alá, majd hengerezzük végig a hátat a nyaktól a farokcsontig.

Előnyök

  1. Gyorsabb regeneráció: Az SMR hengerezés segíti a tejsav lebontását és a salakanyagok eltávolítását az izmokból, ezáltal felgyorsítja a regenerációs folyamatot. Ez különösen fontos az intenzív edzések után, amikor az izmoknak szükségük van a gyors regenerálódásra a következő edzés előtt.
  2. Csökkenti a fájdalmat: Oldja a letapadásokat és javítja a szövetek rugalmasságát, ezáltal csökkenti a fájdalmat és az izommerevséget. Tanulmányok kimutatták, hogy az SMR hengerezés hatékonyan csökkenti az izomlázat és az általános diszkomfortérzetet az edzést követően.
  3. Javuló mozgásteljesítmény: Növeli a mozgástartományt és javítja az izomkoordinációt, ezáltal javítva a mozgásteljesítményt. Ez segíthet a sportolóknak a teljesítményük maximalizálásában és a sérülések megelőzésében.
  4. Stresszcsökkentés: Az izmok ellazítása révén hozzájárul a stressz csökkentéséhez is. A henger használata relaxáló hatása hozzájárulhat a mentális jólét javításához is, különösen stresszes időszakokban.

Tudományos bizonyítékok

Számos kutatás igazolja az SMR hengerezés előnyeit. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a hengerezés javítja az ízületi mozgástartományt és csökkenti az izomfájdalmat, beleértve a krónikus és akut izomfájdalmat is. Az SMR használata hatékonyan csökkenti a fájdalmat és javítja a flexibilitást, különösen azokban az esetekben, amikor más terápiás gyakorlatokkal együtt alkalmazzák (BMC Musculoskeletal Disorders, 2023; Sports Medicine, 2014).

Ha a vásárlást fontolgatod, a Sportverzum webáruházban széles választékból választhatsz. A webáruházban megtalálhatóak a legkülönfélébb típusúak és a legkedvezőbb árakon. A Sportverzum csapata pedig készséggel áll rendelkezésedre, hogy segítsen a megfelelő kiválasztásában.

Az SMR henger tehát egy hatékony eszköz, amely számos előnnyel jár az egészség és a fizikális jólét javítása terén. Ha még nem próbáltad az SMR hengerezést, itt az ideje, hogy kipróbáld!