Ebben a folyamatban nyújthatnak számunkra hatékony segítséget a Bacskó Ügyvédi Iroda felkészült szakemberei.

Az előleg és a foglaló

 

foglaló és az előleg a legfontosabb fogalmak, amelyek az adásvételhez kapcsolódhatnak, és mégsem tudjuk feltétlenül egyértelműen, mit takarnak pontosan.

A kiinduló pont, hogy bár mindkét fogalom egy, az adásvétel során megfizetett/megfizetendő pénzösszegre, azaz vételárrészre utal, a nem megfelelő szóhasználat akár milliós károkat is okozhat a nem kellő körültekintéssel eljáró – illetve a jogi segítséget nem kérő – fél számára.  Annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen felmerülő károkat, illetőleg megfelelően tájékozódjunk az egyes fogalmakhoz kapcsolódó jogi következményekkel, mindig vegyük fel a kapcsolatot időben az általunk a szerződés elkészítésére kiválasztott jogásszal.

 

Mit is jelentenek ezek a fogalmak?

 

Előlegnek hívjuk azokat a vételárrészeket, amiket a vevő az eladónak fizet meg azelőtt, hogy az eladó a tulajdonjogáról lemondana. Ez a gyakorlatban a több részletben történő kifizetések esetén történik meg, azaz a legutoljára megfizetésre kerülő vételárrészeket megelőző részleteket nevezzük előlegnek. A foglaló egy olyan vételárrész, amit a szerződéskötéskor, a szándékunk megerősítéseként adunk. Mi hát akkor a különbség? A legfontosabb, hogy míg a szerződés meghiúsulása esetén az előleg minden esetben visszajár a vevő részére, a foglalóval ettől eltérően számolunk el. Amennyiben a szerződés a vevő hibájából hiúsul meg, a megfizetett foglaló nem jár vissza a részére, ha pedig az eladó hibájából, úgy ő kétszeresen köteles visszafizetni azt. Ez a következmény arra szolgál, hogy a feleket a meggondolatlan szerződéskötéstől visszatartsa, vagy az egyik fél önkényes visszalépése esetén a másik felet részben kárpótolja.

Divatos kávézóasztalok – a szalon díszei