Illusztráció: Keller Richárd
Illusztráció: Keller Richárd
Heves megyeiek is oroszlánrészt vállaltak 68 vállalkozás eltüntetésében.

A Heves megyei Főügyészség 38 személlyel szemben emelt vádat azért, mert valamennyien részesei voltak annak a tíz évvel ezelőtt megkezdett bűncselekmény sorozatnak, melynek keretében országszerte 86 csődközeli helyzetben lévő vállalkozást tüntettek el a hatóságok, illetve a hitelezők
szeme elől anélkül, hogy köz- és szállítói tartozásaikat rendezték volna.

Az ügy II. rendű vádlottja ellen az ügyészség fiktív munkaerő-kölcsönzések miatt korábban már vádat emelt az Egri Törvényszék előtt, ahol a büntető eljárás 132 vádlottal szemben tárgyalási szakban folyamatban van.

A most benyújtott vádirat szerint a II. rendű vádlott 2006-2007. évtől különböző (egyebek mellett adó-) tartozásokat felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott, jogellenes módon és eszközökkel. Ennek keretében – többek között – újsághirdetéseket adott fel
azzal a szöveggel, hogy „cégét legjobb feltételekkel megvásárlom akár adóssággal terhelten is”, majd a nála jelentkező eladók számára „vevőket” szerzett, akik hajlandóak voltak a gazdasági társaságokat színleg a nevükre venni. Tevékenysége során – többnyire a III. rendű vádlott közreműködésével – olyan személyeket toborzott, akik anyagi nehézségeik rövid távú megoldásaként néhány ezer forintért aláírták a cégátruházáshoz szükséges okiratokat. Ilyen ember volt például az I. rendű vádlott, akivel a felhajtó egy szórakozóhelyen ismerkedett meg. A jól szervezett, ugyanakkor fiktív cégátruházásokat két ügyvéd is segítette, ők az ügy V. rendű, illetve VI. rendű vádlottjai.

A névleges vevők egyetlen esetben sem fizettek vételárat az eladóknak az üzletrészekért, sőt az azokat áruba bocsájtó személyek, mint eladók adtak át többnyire 150.000-300.000 forint közötti összeget a II. rendű vádlottnak közvetítői díjként, aki ebből a pénzből fizette ki a közreműködőit, míg a nincstelen „vevők” általában 5-20.000 forint közötti összeget kaptak. A nevükre vett, anyagilag kiüresedett vállalkozásoktól a fennálló tartozásokat azután lehetetlen volt behajtani.

A Heves Megyei Főügyészség a cégtemető működtetésében vezető szerepet játszó II. rendű vádlottat 77 rendbeli, a III. rendű vádlottat 56 rendbeli, az ügyvédeket 25 rendbeli, illetve 14 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével, továbbá – ezekkel halmazatban – több rendbeli sikkasztás bűntettével és költségvetési csalás bűntettével vádolja. Az érintett cégvezetők ellen szintén részben közbizalom elleni, részben vagyon elleni, részben a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetése a vád.

Az ügyészség a legsúlyosabban minősülő bűncselekmények elkövetőivel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.