Íme az Egri Bikavér Ünnep díjazottjai

Belföld
Fotó: Keller Richárd
Megkezdődött a XXII. Egri Bikavér Ünnep. Íme a csütörtöki megnyitó ünnepség legfontosabb pillanatai.

Amint arról korábban beszámoltunk, idén harminc borászat száznál is több féle borát kóstolhatják az érdeklődők a XXII. Egri Bikavér Ünnepen, ahol tizenhárom étterem készít borokhoz párosított ételkülönlegességeket.

A négynapos eseményt Tarlós István, Budapest főpolgármestere nyitotta meg csütörtökön, aki úgy fogalmazott:

“az Egri Bikavér Ünnep ékes bizonyítéka annak, hogy az egri borvidék kivételes fejlődési pályán indult el.”

A főpolgármester szavai szerint az idei bordeux-i nemzetközi borverseny eredménye is ezt a tényt erősíti meg, hiszen a magyar borvidékek közül az egri volt a legeredményesebb, melynek borászai nyolc arany-, hat ezüst- és két bronzérmet hoztak el Franciaországból. Hozzátette: az sem véletlen, hogy a tavaly hungarikumok sorába emelt Egri Bikavér lett a főváros hivatalos vörösbora.

Fotó: Keller Richárd

Habis László, Eger polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: Eger életét egész évben átszövik olyan események, amelyek a borkultúrát erősítik, de ezek közül kiemelkedő szerepe van a Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából megrendezett Egri Bikavér Ünnepnek.

Fotó: Keller Richárd

Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: kezdeményezi, hogy szekszárdi és tokaji mintára az egri borvidék borainak is készítsenek egy önálló, egyedi borosüveget, amely – mint fogalmazott – “száz közül is megismerszik.”

“Ez az üveg egyszerre fogja megtestesíteni  hagyományt, a modernséget és a minőséget”

– hangsúlyozta.

Fotó: Keller Richárd

A megnyitón a legkiválóbb borászokat és pincészeteket is díjazták. A 2017. Év Egri Szőlőtermelője díjat Tóth Ferenc vette át pincészete nevében.

Fotó: Keller Richárd

A 2017. Év Egri Bortermelője az Orsolya Pincészet lett, az elismerést Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán vette át.

Fotó: Keller Richárd

Az Év Borgasztronómusa címet Barabás Zoltánnak, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnökének ítélték oda.

A megnyitó ünnepségen a XXII. Egri Borvidéki Borverseny győztesei is átvehették elismeréseiket, íme a kategóriagyőztesek:

Legjobb fehér bor: Egri Chardonnay 2013 – Kőporos Borászat

Legjobb Egri Csillag: Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2016 – Gál Lajos Pincészete

Legjobb Debrői Hárslevelű: Debrői Hárslevelű töppedt szőlőből 2017 – Tóth és Tóth Debrői borok

Legjobb rozé bor: Egri Pinot noir rosé 2017 – Varsányi Pincészet

Legjobb vörös bor: „Vörös és Fekete”2014 – Kőporos Borászat

Legjobb Egri Bikavér: Egri Bikavér Superior 2013 – Thummerer Pincészet

Legjobb desszertbor: Egri Leányka Superior késői szüret 2017 – Tóth Ferenc Pincészete

Az Egri Bikavér Ünnep vasárnapig tart, íme a legfontosabb infók róla:

Csütörtökön elkezdődik Eger legnagyobb eseménye