Hazánk legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége azt kezdeményezi, Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levélében, hogy a Kormány vonja vissza, helyezze hatályon kívül a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet – értesült a 24.hu.

Mint írják, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) rossz jogalkotói döntésnek nevezte a rendeletet, amelyet öt érvvel is alátámasztott.

  • A rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október és 2023. április közötti fűtési szezonban tűzifakénti felhasználásra, nedves fa elégtelenül és alacsony hőhatásfokkal ég és tönkreteszi a kályhákat, kazánokat.

  • A rendelet veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot.

  • A fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok a rendelettel felülírása évtizedekkel is hátráltatja hazánk védekezését a klímaváltozással szemben.

  • A védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás nem megengedhető.

  • Ellentétes az Alkotmánybíróság 3224/2017. határozatában rögzített azon alkotmányos alapelvvel, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti.

Mindeközben Dobre Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken arról beszélt, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó új kormányrendelet nem is veszélyezteti a magyar erdőállományt.

Elmondása szerint az erdőgazdálkodás és a fakitermelés jelenleg is a szigorú erdőtörvény, szigorú természetvédelmi törvény szerint zajlik, mert a rendelet csak vészhelyzet esetén lép életbe. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön szinte szóról szóra ugyanezt mondta el.

A Magyar közlönyben egy héttel ezelőtt jelent meg Orbán Viktor rendelete arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények felülírják a jogszabályokat és hatósági döntéseket, azaz a fakitermelés tilalmára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni. A rendelet megjelenése széles körben váltott ki tiltakozást a szakmai szereplők között. Az erdők tarvágása és a nemzeti parkok területének eladása ellen péntekre tüntetést szerveztek környezetvédők a Kossuth térre.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság