Illusztráció: Keller Richárd
Az 1,3 milliárd forintból Eger észak-keleti határában megépülő napelempark az egri önkormányzat tulajdonában lévő épületeket látja majd el megújuló energiával.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy TOP-os, azaz Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó forrásból napelempark épül Eger észak-keleti határában.

A legutóbbi közgyűlésen a testület a helyszínt is kiválasztotta, melynek értelmében a Braun-völgy dűlőben, az úgynevezett Bikalegelőn lévő önkormányzati tulajdonú telkekre 5 db 2040 panelt befogadó egység épülhet, melyek 5 x 500 kW energiát fognak termelni. A panelek déli irányba tájolva sorakoznak majd párhuzamosan 5,0-6,0 méteres közökkel.

Forrás: Egri Önkormányzat

Az északi 2 egység a 20 kV-os hálózathoz fog csatlakozni, a 3 délebbre települő egység által összegyűjtött energiát földkábel vezeti a lakótelepre telepített trafóhoz.

Illusztráció: Keller Richárd

A több telekből álló terület a szántó besorolás ellenére cserjésedő rét, legelő és természetvédelmi szempontból a fejlesztésnek a tervek szerint nem lesz hatása, mivel „országos védett természeti és NATURA 2000 területet nem érint, nem része a Nemzeti Ökológiai hálózatnak.

Kedvezőtlen környezeti hatása tehát az ígéretek szerint csekély lesz, elsősorban a megvalósítás idején jelentkezik anyagszállítás elemmozgatás és beépítés, földkábel fektetés időszakában.