A Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az élettársi kapcsolatban élő férfival és nővel szemben, akik felfüggesztett szabadságvesztés büntetésük hatálya alatt, tiltott pszichoaktív anyagok rendszeres eladásából tartották fenn magukat Hevesen.

Az élettársak munkát nem vállaltak, egyetlen legális jövedelmük a havi 22.800 Ft összegű foglalkozást helyettesítő támogatás volt, melynek kiegészítése érdekében 2020 nyarán elhatározták, hogy hevesi lakásukon illegális drogkereskedést nyitnak. A kábító hatású anyagok árusításában mindketten részt vállaltak, oly módon, hogy az etil-hexedront tartalmazó ún. új pszichoaktív anyagot „pakkokba” csomagolták, majd azt a házuknál személyesen megjelenő vevőknek napközben, adagonként 500 Ft-ért árulták. Üzletpolitikájuk alapján a vételárat este nyolc óra után 1.000 Ft-ra emelték, így néhány hónap alatt legalább 454.000 Ft bevételre tudtak szert tenni.

2020. október 4-én a rendőrség egy közúti ellenőrzés során a vádlottaktól gépkocsivaltávozó vevőknél a frissen vásárolt drogot megtalálták. A tetten ért fogyasztók a kihallgatásuk során elmondták, hogy a fehér port a pár nőtagjától vásárolták. A nyomozó hatóság ez alapján házkutatást tartott a hevesi lakásban, majd őrizetbe vette az asszonyt, aki hamarosan letartóztatásba került. Az élettársát ugyanakkor ez nem tartotta vissza attól, hogy az illegális drogkereskedést tovább folytassa, mindaddig, amíg egy október 31-én tartott újabb házkutatást követően ő is őrizetbe, majd letartóztatásba nem került.

Ezt megelőzően azonban a férfi – párja őrizetbe vételét követően – a lakóhelyükön felkereste a nőre terhelő vallomást tevő két vásárlóját, akiknek egyikét azzal fenyegette meg, hogy a gépkocsija után köti és végighúzza őt az utcán, ha nem vonja vissza korábbi nyilatkozatát.

A Hevesi Járási Ügyészség társtettesként, kereskedéssel, bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja a büntetett előéletű élettársakat, emellett a férfival szemben büntetőügyben elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntette miatt is vádat emelt.

Az ügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő elkövetőkkel szemben a mértékes indítványában főbüntetésül négy és fél, illetve hat év időtartamú börtönbüntetés kiszabására, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendelje el a vádlottak korábbi felfüggesztett szabadságvesztéseinek a végrehajtását.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség