A koronavírus-járvány sokakat otthoni munkavégzésre kényszerített; nem csoda, hogy a nagy kereskedők kivétel nélkül a laptopok iránti fokozott érdeklődésről számoltak be. Összegyűjtöttük, milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani, ha laptopot vásárlunk.

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy az igények teljesen különbözők, ha irodai munkára vagy videóvágásra szeretnénk használni a gépet, az általános javaslatokat mégis érdemes megfogadni.

Elsőként a legalapvetőbb tulajdonságok kapcsán kell döntést hoznunk. A fizikai méret kiemelt jelentőséggel bír, hiszen meghatározza a képernyőméretet is; a nagy méret jobb vizuális élményt nyújt, a nagyobb súly cipelése azonban cseppet sem kényelmes. Ha nap mint nap hordoznánk a laptopot, érdemes megfontolnunk, jobban járunk-e kisebb géppel, amit másodlagos monitorral egészíthetünk ki.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a felbontás kérdéséről sem; a felbontás tulajdonképpen a képernyőhöz tartozó pixelek számát mutatja. Minél nagyobbak ezek a számok, a megjelenített kép annál élesebb és részletgazdagabb lesz. Érdemes fullHD felbontással rendelkező gépeket választani, hiszen a médiatartalmak fogyasztása során ezek nagyobb felhasználói élményt nyújtanak. Egyes készülékek 4K felbontásra képesek, ami lenyűgöző látványt képes adni, noha a tartalmak zöme ennél sokkal kisebb felbontással rendelkezik, ráadásul egy ilyen gép cseppet sem takarékos az akkumulátor töltöttségével. Bizonyos felhasználói igények esetén egyáltalán nem érdemes megfizetnünk az extrém magas felbontásért járó felárat…

Ritkán esik szó a billentyűzetről, noha alaptopok egyik legjelentősebb tartozékáról van szó. Ha sokat gépelünk, a billentyűzet minősége meghatározza a munkavégzés sebességét. Érdemes előnyben részesíteni azokat a gépeket, ahol a billentyűk kellően nagy mérettel rendelkeznek, így a munkavégzés kényelmesebb lehet. Kifejezetten hasznos a háttérvilágítás, noha egyesek szerint kifejezetten zavaró. Erre mondják, ízlések és pofonok.

 

Arra is figyelmet kell fordítani, a kiszemelt laptop milyen portokkal rendelkezik. USB portot minden készülék esetén találunk, ezek száma azonban változó. Minél több eszközt szeretnénk ezen a porton keresztül csatlakoztatni, annál fontosabb, mennyi áll rendelkezésre. Ha az egerünk ezen a porton keresztül kommunikál, így csatlakoztatunk külső billentyűzetet, illetve pendrive-ot is használunk, hamar kihasználjuk egy átlagos gép lehetőségeit… A HDMI, mini Display Port, VGA (szabványos monitor csatlakozó), D-Sub, DVI illetve S-video csatlakozó szintén általánosan használt bemenetnek tekinthető. Egyes gépek a digitális kamerák csatlakoztatására alkalmas FireWire csatlakozóval is rendelkeznek.

Ha rendszeresen hordoznánk magunkkal a laptopot, nagy jelentőséggel bír az akkumulátor üzemideje. A gyártók nem szerénykednek, a rendelkezésreállást sok esetben fontos tulajdonságként jelenítik meg, ez azonban félrevezető lehet. Az akkumulátor kapacitását a mAh mértékegység mutatja; minél nagyobb ez a szám, annál hosszabb üzemidőt várhatunk – elméletileg. Azt azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy az erősebb hardverek energiahasználata magasabb, vagyis a kiugróan „energiatakarékos” gépek jellemzően alacsony teljesítménnyel rendelkeznek. Érdemes megfontolni, szükség van-e egyáltalán 8-10 órás üzemidőre töltés nélkül…