Egy ideális kávéfőző gép bearanyozza a reggeleket. A kávé népszerűsége a 16. századtól töretlen; akkoriban az arab világ első számú élvezeti termékévé lépett elő, de hamarosan meghódította az egész világot. Isszuk feketén, tejjel, cukorral, de aromáját ételek ízesítőjeként is széleskörűen alkalmazzuk.

A kávéitalok elkészítése csupán néhány perces művelet, ám a végeredményt alapjaiban határozza meg az alkalmazott technológia. Éppen ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző készülékeket, amelyek gondoskodnak a kiváló minőségű ital elkészítéséről. Persze felvetődik a kérdés, a széles kínálatból melyik gép felel meg leginkább az igényeinknek.

Elsőként a filteres kávéfőzőgépeket érdemes említeni, amelyek talán a legegyszerűbb változatok. Kávéfőzés közben mindösszesen annyi történik, hogy a gép forró vizet csepegtet keresztül a filterbe helyezett őrölt kávén, így oldja ki annak aromaanyagait. Az eljárás roppant egyszerű, de nem túl hatékony; az így lefőtt kávé gyengébb, illetve a koffeintartalma is alacsonyabb, mint a magas nyomáson készített italoké. A legtöbb filteres kávéfőző rendelkezik kancsóval és melegítő tálcával, így az elkészített ital hosszabb ideig friss és meleg maradhat. Egyes készülékek időzítővel rendelkeznek.

Hirtelen jött népszerűségük miatt mindenképpen külön típusként kell említeni a kapszulás kávéfőzőket. Ma már a kapszulás kávék széleskörűen elérhetők, számos gyártó kínálatában megtalálhatók. Egyesek számára ezek a kávék jelentik a minőségi kávézást, mások inkább elutasítják őket. Tényszerű, hogy a kapszulákban az őrölt kávé képes megőrizni az aromaanyagait, ráadásul a gép által létrehozott magas nyomás is azt a célt szolgálja, hogy az ital minél több aromaanyag kinyerésével jöjjön létre. Nem megkerülhető az a sajátosság sem, hogy a gyártók rendszerint a legjobb minőségű kávéval töltik fel a kapszulákat, így cseppet sem meglepő, ha sokan a kapszulás kávéfőző mellett döntenek.

Az ilyen készülékek ára relatív kedvező; az átlagos filteres kávéfőzőknél némileg drágábbak, de az automata gépeknél sokkal kevesebbet kell fizetnünk értük.

Szóljunk akkor bővebben is az automata kávéfőzőkről, amelyek a kávéimádók otthonában rendszerint megtalálhatók. Az automata kávéfőzők beépített kávédarálóval rendelkeznek, így nincs más dolgunk, mint feltölteni a tartályokat szemes kávéval, vízzel és tejjel, a gép pedig gombnyomásra elvégzi a kávé darálását, a tej habosítását, a víz felmelegítését és a kávé kiengedését. Noha otthoni használatra kissé túlzónak tűnhetnek, remek szolgálatot tesznek akár napi 4-6 csészényi ital lefőzése esetén is.

Végezetül szót kell ejteni az úgynevezett presszó kávéfőzőkről. A szó hallatán mindenkinek a kávézókban látható monstrumok jutnak eszébe, amelyek akár 15 bar nyomás alatt készítik az ínycsiklandó kávékat. Ennek köszönhetően az elkészített kávé aromadús, krémes és habos lesz. Ugyanezt a kávéélményt élvezhetjük, ha a háztartási használatra tervezett presszó gépeket válasszuk, akár saját tejtartállyal és digitális vezérléssel.

Ha szemügyre vesszük a kereskedelmi kínálatot, könnyedén kiválaszthatjuk, melyik típus a legmegfelelőbb számunkra.