Így még soha nem láthattad az egri minaretet – “Kémfotók” a felújításról

Fotó, Kiemelt
Fotó: Keller Richárd
Lőttünk néhány “kémfotót” a felújítás alatt álló minaretről, amely bizarr látványt nyújt jelenleg.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy május 15-től  2018 tavaszáig nem látogatható az egri minaret, mert az egykori Oszmán Birodalom legészakibb európai emlékét 67 millió forintból renoválják. A kivitelező a Korintosz  Műemlékvédelmi és Építőipari Kft, amely egyebek mellett a budapesti Sándor Palota (a köztársasági elnök székhelyét) teljes homlokzatát is felújította.

Bizarr látványt nyújt jelenleg a kovácsoltvas kerítés nélkül a török műemlék //Fotó: Keller Richárd

A felújítás alatt megerősítik az alapokat és lehorgonyozzák a belső vasbetongyűrűt. 

A felújítás egyik legfontosabb munkája a talapzat megerősítése lesz //Fotó: Keller Richárd

Az építmény 14 szög alaprajzú és 40 méter magas. A faragott homokkőből épült torony viszonylag jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez. 

A törökök a középkori Szent Katalin kápolna felhasználásával építették meg itt egyik imahelyüket, a Ketkhuta dzsámit és mellette a minaretet, melynek teraszáról a müezzin naponta ötször hívta imára az igazhitűeket.

A lehullott homokköveket is pótolják a minaret erősen leromlott falán //Fotó: Keller Richárd

A felújítás során megtámasztják a falakat és a homlokzatot is felújítják, azaz a nedvesség miatt megrongálódott homokköveket kicserélik.

A minaret több ízben szorult felújításra. A törökök által eredetileg fakupolával fedett tornyot az időjárás nem kímélte. Villámcsapás következtében a kupolája többször leégett. Sokáig “csonka mecset”-ként emlegették. Majd 1829-ben Pyrker érsek készíttetett rá egy barokkos toronysisakot, melyet 1896-ban cseréltek ki a mai kősüvegre. Ez ugyanabból a novaji kőből készült, mint a minaret maga. Az 1970-es évek elején a torony megerősítés nem volt egyszerű feladat.

A csigalépcső belső orsója körül egy 90 cm átmérőjű betongyűrűt helyeztek el, ami a feljárást a 97 lépcsőn jelentősen leszűkíti, de aki vállalja a feljutás nehézségeit, 32 m magasból élvezheti a város panorámáját. 

Ha minden igaz, 2018 tavaszára újra teljes pompájában fogadhatja a látogatókat Magyarország három ép minaretje közül a legmagasabb és az egykori Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke.

Nézd meg egy archív videónkat, amint a müezzin “imára hívja a híveket” az egri minaretből:  

Vélemény, hozzászólás?