Illusztráció: Keller Richárd
Meglepetés várja a reggeli csúcsforgalomban az egrieket hétfőn és kedden – ígéri az önkormányzat.

A folyamatban lévő útfelújítások miatt jelentősen megnőtt az egri  25-ös út forgalma, ráadásul október 16-án, hétfőn újabb aszfaltozás kezdődik az Almagyar utcában – tájékoztatta hírportálunkat az egri önkormányzat.

Habis László polgármester ígérete szerint, megköszönve a közlekedők megértését és türelmét, a reggeli csúcsforgalomban hostessek osztanak majd szórólapokat, valamint csokoládét ajándékoznak a járművezetőknek a Vörösmarty úton, október 16-án, hétfőn, kedden pedig megismétlik az akciót.

Íme a legfontosabb tudnivalók az eghymilliárd forintos beruházásról:

  • A forgalmas belvárosi területet összesen négy ütemben, a Heves Megyei Vízmű Zrt. által beütemezett vízvezeték-rekonstrukcióhoz igazodva újítják meg. A hétfői napon az első két ütem által érintett részt, tehát a Szarvas tér és Tinódi tér (Vár déli főkapu) közötti szakaszt aszfaltozza a kivitelező konzorcium.

 

  • Az egymilliárdos egri infrastruktúra-fejlesztési program első ütemének megvalósítása a terveknek megfelelően halad. A szeptember derekán megkezdett beruházás-sorozatban megújítottuk a Tittel Pál, a Radnóti és a Tizeshonvéd utcát, valamint az Arany János- és Olasz utcai bekötő szakaszokat. Zajlik a nagy munka az Almagyar és Kossuth Lajos utcában, a Barkóczy és a Széchenyi utcában, valamint a Pásztorvölgyi úton.

 

  • Az Almagyar-Kossuth utcai felújítás során a hétfői aszfaltozással párhuzamosan zajlik a Kossuth Lajos utcai patakhíd rekonstrukciója. Az alsó szerkezet felújítását már elkezdték, feltárás után vált láthatóvá, hogy itt – szigetelés hiányában – gyakorlatilag új pályaszerkezetet kell kialakítani. Azok az autósok, akiknek feltétlenül be kell hajtaniuk a környező belvárosi területre, a harmadik kivitelezési ütem során a Hibay és Dobó utcán keresztül, majd az Almagyar utca irányába tehetnek kerülőt.

 

  • A Radnóti és Tizeshonvéd utcában a szegélyköves részt akadálymentessé tették, az aszfaltozást a következő napokban végzi a kivitelező.

 

  • A Barkóczy úton, a Domus előtti buszmegállót felbontották és felmarták az útpályát. Megkezdődött a szegélykövek javítása, valamint az aknák szintbe emelése. A lezárás mellett is biztosított a forgalom az autóbuszok és az érintett lakosok számára, egy-egy sávon.

 

  • A Széchenyi út Tűzoltó tér és Árva-köz közötti részén a buszöblöt felbontották, a járatok a közelben, a Nagyposta irányában kialakított, ideiglenes helyen állnak meg. Az aknák szintbe emelése mellett más, kisebb javításokat is végez a kivitelező.

 

  • A Pásztorvölgyi úton a napokban, ugyancsak a buszmegálló felújításával indult el a program. A munkások javításokat végeztek a buszöböl alépítményében, az alsó betonra a tartós megoldást jelentő bazaltbeton réteg került rá, majd marás és végül az aszfaltozás következik. A felbontott részeket körbekerítették, az érintett szakaszon forgalomkorlátozás nincs, de óvatos, figyelmes közlekedés szükséges.

 

  • A Bükk sétányon a kerékpárutat szinte teljes egészében felbontották, ezt követi az alépítmény kialakítása és az aszfaltozás. A kerékpárosok a munkálatok idején nem vehetik igénybe ezt a szakaszt, várhatóan novemberig.

 

Habis László újfent az érintett lakosok és a közlekedők megértő türelmét, támogatását kéri, illetve az javasolja, hogy amennyiben tehetik, az autósok továbbra is alternatív útvonalakon közlekedjenek és a szokásosnál hamarabb induljanak útnak.