adobevallas_nav
Hétfőtől kézbesíti a posta a személyi jövedelemadózásról szóló tájékoztató leveleket. Ezekből, az is kiderül, hogy az adózók többségének az idén már az adóhatóság készíti el az szja-bevallását.

A bérből és fizetésből élők szja-bevallása ugyanis a munkáltatók és a kifizetők adatai alapján központilag is összeállítható. A NAV, idén először, ezeket az adatokat felhasználva mintegy 3,8 millió adózónak készíti el az szja-bevallás tervezetét.

Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek viszont továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, hiszen az ő jövedelmi adataik teljes körűen nem állnak rendelkezésre.

Alapesetben az adózóknak csak annyi dolguk lesz, hogy jóvá kell hagyniuk a NAV által elkészített bevallástervezetet. A legegyszerűbb azoknak lesz, akiknek van ügyfélkapujuk, hiszen ők március 15-étől egy gombnyomással elérhetik a bevallási tervezetet, amit ha kell, kiegészíthetnek a véglegesítés előtt. Akik viszont nem nyitnak ügyfélkaput, azok kérhetik, hogy a NAV postán küldje meg a tervezetet, vagy akár személyesen megnézhetik a NAV ügyfélszolgálatán a hivatal által készített bevallást.

Nemzeti Adó és Vámhivatal

Március 15. fontos dátum: addig lehet kérni a postázást akár sms-ben, akár a NAV honlapján, telefonon vagy az ügyfélszolgálaton. A NAV vezetője szerint a tájékoztató levélből mindenki számára egyértelműen kiderül, mi a teendője.

A levélben arra is felhívják a figyelmet, hogy akinek a tervezet szerint az előlegeken felül adófizetési kötelezettsége van, azt banki átutalással is rendezheti, sőt kérhet részletfizetést is, ha a hátralék nem több 200 ezer forintnál.

Várhatóan a legtöbb adózónak lényegében semmit nem kell tennie, mert a bevallási tervezet valamennyi adatát pontosan rögzíti. Az viszont fontos, hogy mindenki nézze meg a tervezetet ügyfélkapun vagy a postán kapott formában, esetleg az ügyfélszolgálaton, mert az állampolgárok felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzék semmi. Azokról a jövedelmekről ugyanis, amelyekről nem érkezett adat év közben a NAV-hoz, az adózóknak maguknak kell számot adniuk, ezért van lehetőség a bevallási tervezet kiegészítésére – hangsúlyozta Tállai András.

Természetesen továbbra sincs akadálya annak, hogy az adózók rendelkezzenek az adó 1+1 százalékáról. Erre online lehetőség is van a nyomtatott nyilatkozat postázása mellett május 22-éig.

(MTI)