Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján csütörtöktől vasárnapig másodfokú hőségriasztást adott ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Szerdán még csak keleten, délkeleten, majd a következő napokban az ország túlnyomó részén 25, 26 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. Hétfőtől egy lassú mozgású hidegfront okoz felfrissülést.

kanikula

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arrakér, hogy az elkövetkező napokban különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Tizenegy és tizenöt óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

Egerben az alábbi helyeken hűsőlhetsz:

Heves Eger Barkóczy utca 6 SPAR áruház
Heves Eger Deák Ferenc utca 14 CBA áruház
Heves Eger Dobó István tér 4 Minorita templom
Heves Eger Dobó István tér 8 Centrum
Heves Eger II. Rákóczi Ferenc utca 100 Tesco áruház
Heves Eger II. Rákóczi Ferenc utca 102 OBI áruház
Heves Eger II. Rákóczi Ferenc utca 141 LIDL áruház
Heves Eger II. Rákóczi Ferenc utca 9 Penny Market áruház
Heves Eger Katona István tér 3 Hossó ABC
Heves Eger Kossuth Lajos utca 14 Nagyboldogasszony templom
Heves Eger Köztársaság tér 1 Lajosvárosi Szent Lajos templom
Heves Eger Mátyás király út Penny Market áruház
Heves Eger Mátyás király út 106 COOP Belga ABC
Heves Eger Pyrker János tér 1 Bazilika
Heves Eger Sas utca 1 SPAR áruház
Heves Eger Servita utca 21 Servita templom
Heves Eger Széchenyi István utca 15 Szent Bernát templom
Heves Eger Törvényház utca 4 Agria Park Bevásárló és Szórakoztató Központ

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.