A mesekönyvek nem csak szórakoztatnak, hanem fejlesztenek is

mesekönyvek történetei rengeteg tanulságot hordoznak a gyermekek (és a felnőttek) számára: segítenek megérteni a különböző élethelyzeteket, szituációkat és problémákat, fejlesztik a kicsik értékrendjét és világlátását, hozzájárulnak a jellemfejlődéshez és a dackorszak átéléséhez, illetve az ok-okozati összefüggések meglátását is erősítik a gyerekekben. Mindemellett a gyermekkönyvek bővítik a szókincset, ezáltal pedig a beszédkészséget is fejlesztik. A gyermeknek így fejlődik a kreativitása, a fantáziája, az önbizalma és az érzelmi intelligenciája is, amely hosszú távon megmutatkozik majd az életében bizonyos problémák megoldásakor vagy döntések meghozatalakor. A mesélés célja így nem csak a gyerkőc szórakoztatása, hanem valójában az életre való felkészítés egyik legkedvesebb módja is. 

Milyen a jó mesekönyv?

A megfelelő mesekönyv kiválasztása nem egyszerű, hiszen a széles kínálatban könnyen el lehet veszni. Íme, néhány jó tanács, hogy hogyan válasszunk mesekönyvet! A legfontosabb, hogy a mese jól illeszkedjen a gyermek életkorához és az azzal járó fejlődéséhez. Egy 2-3 éves gyerkőcnek leginkább az én-mesék, a láncmesék és az állatos mesék lesznek megfelelőek, majd 4-5 éves korától pedig már a könnyen értelmezhető tanulságokat tartalmazó mesék, illetve a tündér- és varázsmesék is szerepet kaphatnak. A színes, illusztrációkban gazdag mesekönyvek leginkább a kisebb, 2-3 éves gyermekeknek valók, akiknek még kihívást jelent összekapcsolni egyes mindennapi tárgyakat vagy élőlényeket bizonyos fogalmakkal. A náluk idősebb gyerkőcöknek viszont már többet segít a fejlődésben, ha kevesebb ábrát tartalmaz a mesekönyv, így hatékonyabban tudják használni a saját képzelőerejüket. A meseolvasáshoz érdemes minőségi mesekönyveket választani, amely rendelkezik a gyermek számára éppen elegendő edukációs jelleggel, ugyanakkor a gyerkőc számára legyen szórakoztató és érdekes – így biztosan nem kell majd könyörögni, hogy meghallgassa a kedvenc meséjét! 

Miért nem tudja helyettesíteni a mesekönyvet a mesefilm?

A 21. században igazi kihívást jelent, hogy a gyermekeket elhatároljuk a digitális világ káros hatásaitól, nincs ez másképp a mesenézés terén sem. Biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ne választhatná a mesélés egyszerűbb módját, a mesefilmeket. Természetesen a mesefilmek között is vannak, amelyek oktató és fejlesztő jelleggel készülnek, de nem tudják pótolni az olvasott mesék adta edukációt és gondoskodást. Az olvasott vagy mesélt mese sokkal jobban megköveteli, hogy a gyermek használja a fantáziáját és képzelőerejét, míg a mesefilm esetében ezeket készen kapja. A vetített mesék hosszú távon korlátozhatják a gyermek kognitív képességeit, míg az olvasott mesék esetében éppen ellenkezőleg, akár években mérhető iskolai előnyöket is eredményezhetnek. Továbbá, a szülők szerepe a meseolvasásban szintén hozzájárul a gyermek fejlődéséhez és a szorosabb kapcsolódás kialakításához, ugyanis meseolvasás közben egy szeretetteljes közegben, gondos odafigyelésben részesül, amely tökéletes lezárása lehet a gyermek napjának. 

Szánjon gyermekére napi 15 percet és járuljon hozzá a lehető legkedvesebb módon az életre való neveléséhez! A Book24 oldalán biztosan megtalálja a gyermekének legmegfelelőbb mesekönyvet!