Azon túl is vannak tudnivalók, hogy fel kell rá pattanni, majd hajtani.

Az utóbbi években reneszánszát éli a gördeszkás kultúra, aminek különféle kiváltó okai vannak egészen a kapcsolódó tematikájú videojátékoktól az öltözködési trendekig. Ha úgy érezzük, hogy elérkezett számunkra is a pillanat, hogy a deszkán suhanjunk, akkor mielőtt elrohannánk a legközelebbi boltba, vértezzük fel magunkat a vásárláshoz szükséges tudással.

 

Manapság a gördeszka már nem csak egy formában létezik, és habár külön elnevezésekkel bírnak az eltérő kialakítású típusok, ezeket egy laikus nem feltétlenül veszi észre. Éppen ezért az alábbiakban segítünk, hogy mikre kell ügyeljünk, ha deszkássá szeretnénk válni.

Ilyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor gördeszkát vásárolunk: fontos, hogy milyen magasak vagyunk, milyen terepen használjuk majd a deszkát, illetve az is, hogy mire szeretnénk használni. A mai típusok méretükben, formájukban, anyagukban is eltérőek lehetnek, azaz szinte mindenben, és ez nem véletlenül van így. A terep szerint érdemes a kerekek keménységét kiválasztani, a gördeszka csapágyak pedig a sebességet határozzák meg.

Az egyik korábban emlegetett ok, aminek a gördeszkás életérzés újjáéledése köszönhető, az a longboard. Ez a típus abban különbözik a hagyományos társától, a skateboardtól, hogy nagyobb a deszka felülete, valamint stabilabb. Mivel nagyobb sebességre alkalmas, mint a hagyományos társai,  ezért ezt a típust szokták alkalmazni a szabadabb, lejtős versenyeken is. Annak köszönhetően, hogy már a gurulást is élménnyé teszi, tökéletesen alkalmas a városi suhanáshoz.

Anyagok, formák, méretek tekintetében is különböznek a mai gördeszkák. A hagyományos típus, a trükkök gyakorlásához használt skateboard mellett ma már találkozhatunk az úgynevezett pennyboarddal, ami műanyagból készül és jóval apróbb társainál, valamint a waveboraddal is. Azoknak is van megoldás, akik deszkázni szeretnének, de hajtani azt már ugyan nem, hiszen ma már léteznek elektromos gördeszkák is. A gördeszkázás többről szól,mint egy sport, igazi életérzés!