Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa az erőmű mellett Heves megyében négy hotellel, egy búzafeldolgozóval és egy megyei lappal büszkélkedhet, ő kapta meg az egri kórház közétkeztetésének feladatát, illetve ő építhette meg a szilvásváradi lipicai lovas központot és a hatvani kerékpárutat is.    
 
Az Opus Global Nyrt. bejelentése alapján a tőzsdén jegyzett Mészáros Lőrinc érdekeltség és a cseh Energetický a Průmyslový Holding (EPH) által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. megszerezte a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, miután valamennyi, a tranzakció zárásához szükséges engedélyt megkapta, illetve kifizette a vételárat – írta csütörötökön az Index.

Az online lap tájékoztatása szerint az Opus Global bejelentése alapján a Mátra Energy Holding Zrt. (ez a magyar-cseh projektcég) tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. többségi részvénypakettje. Ezzel a felek megszerezték a visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőművet, a hozzá tartozó ipari parkot, az ország egyik legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőművét, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Korábban már megírtuk, hogy a média, a szállodaüzletben és a feldolgozó iparban is szerencsét próbál a felcsúti polgármester megyénkben. A miniszterelnök bizalmasa  közvetett módon, több cégen keresztül megvette a becsődölt egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelt és a – régebben a Questor vagyonhoz tartozó – Lifestyle Hotel Mátrát, illetve a Hunquest Hotel szállodalánc megvásárlásán keresztül az egri Hotel Flóra és a galyatetői Grand Hotel Galya is az övé lett.

Szemet vetett a Salirisre Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere

A szállodai hadművelet csak a kezdete volt üzleti kalandozásainak megyénkben, mert az Opimus Press Zrt-n keresztül a Médiaworks tulajdonosává is vált, melynek immár 12 megyei lapja van, köztük a Heves Megyei Hírlap és a Heol.

Forrás: 444.hu
Forrás: 444.hu

Üzleti sikerei nem értek ezzel véget, ugyanis a szilvásváradi lipicai lovas központot is cége építheti fel a kormány által többszörösen megemelt, 6,8 milliárd forintos végösszegű forrásból. Az első épületet, a fedeles lovardát idén 2016 novemberében át is adták.

 

Mészáros Lőrinc Heves megyei tulajdonai számokban

Összefoglalva tehát: a kormány jóvoltából – szennyvízhálózat építéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos 70 milliárd forint összegű beruházásra kapott megbízást, búzakeményítő üzemet létesíthetett 26 milliárd forintból a Mátrai Erőmű Ipari Parkban, megvásárolta a Lifestyle Hotel Mátrát 4,5 milliárd forintért és a a becsődölt egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelt mintegy 6,3 milliárd forintért. A Hunquest Hotel szállodalánc megvásárlásán keresztül az egri Hotel Flóra és a galyatetői Grand Hotel Galya is az övé lett csaknem 30 milliárd forintos állami támogatásból. 

Mészáros Lőrinc a Nagyút-Mezőnyárád vasútvonalat 14 milliárd forintért újíthatta fel, a hatvani kerékpárutat pedig egymilliárd forintból építette meg, de szintén ő nyerte meg a szilvásváradi lipicai lovas központtal kapcsolatos 6,8 milliárd forintos beruházást is, a Mediaworks felvásárlásával a Heves Megyei Hírlap és a heol.hu is a befolyása alá került.

Az elmúlt egy évben minimum 130 milliárd forinttal gyarapodott Mészáros Lőrinc vagyona kizárólag a heves megyei érdekeltségeinek köszönhetően. Ha egy nettó 160 ezer forintos átlagkeresetet veszünk alapul, akkor több mint 800 ezer heves megyei ember havi bérét keresi meg Mészáros Lőrinc jelenleg térségünkben.