A Fidesz-KDNP szerint a “Soros-tervet” elutasító egri előterjesztés egy komoly, elvi kérdés, az ellenzék szerint azonban csak kampányfogásról, kormánypropagandáról van szó. 

Heves indulatokat váltott Habis László előterjesztése csütörtökön az egri közgyűlésben.

Az egri polgármester határozattervezete szerint:

  • A Közgyűlés tiltakozik az ellen, hogy a legújabb hírek szerint Soros György az általa korábban megjelentetett terv végrehajtása érdekében bevándorlás-szervező irodákat akar nyitni a magyar városokban. 
  • Ez a terv valamennyi magyar településre, így Egerre is rendkívül veszélyes, hiszen veszélybe kerülne a mindennapok biztonsága.
  • – (…) a Közgyűlés – képviselve az Egerben élők érdekeit – kinyilvánítja, hogy nem kíván Egerben sem bevándorlás – szervező irodát, sem migránstábort.

Eger polgármestere úgy érvelt: ez az előterjesztés egyfajta kiállás a kormány migrációs politikája mellett, mert – mint fogalmazott- “nekünk is véleményt kell mondani”.

Komlosi Csaba, az LMP önkormányzati képviselőjének azon kérdésére, hogy Egerben jelenleg hány migráns tartózkodik, Habis László azt válaszolta: személy szerint nincs tudomása arról, hogy Egerben migránsok tartózkodnának, de emlékszik, hogy a testvérvárosban, Maconban az volt az első kérdés, hány százalék muszlim a hevesi megyeszékhelyen, s milyen fesztültséget okoz mindez. 

Martonné Adler Ildikó, apolgármester (Fidesz-KDNP) szerint azért nincs migráns Egerben, mert a magyar kormány megvédte a határokat, a más városban munkát vállaló magyarokat nem szabad összekeverni az ellenőrizetlenül hazánkba özönlő tömegekkel.

Kovács-Csatlós Tamás (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy az embereket minél jobban tájékoztassa a kialakult helyzetről. Szavai szerint ezt szolgálta a legsikeresebb nemzeti konzultáció. Ez a napirendi pont egy állásfoglalás, hogy az illegális betelepítés ne történhessen szervezett módon – szögezte le.

Tóth István, független önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: nem tartja szerencsésnek, hogy a megyeszékhelyi közgyűlés vitázik erről az ügyről, mert a testületnek semmilyen ráhatása nincs az eseményekre, a döntésnek sincs jogi következménye, csak elvi jelentőségű.  

Mirkóczki Zita és Földvári Győző, a DK-EGYÜTT-MSZP képviselői azt kifogásolták, hogy az előterjesztés sok alkalommal hivatkozik a civilekre, de szerintük több egri civilszervezet is felháborodott emiatt. 

Habis László úgy reagált: a civil kerekasztal ülésein rendszeres részt vesznek, és tudják, hogy a civil kerekasztal tagjai egyes szervezetek képviselői más-más véleményen vannak az ügyben.

Földvári Győző szerint az előterjesztés kampánycélokat szolgál, félelmet generál és megosztja a polgárokat. Ez az előterjesztés nem méltó Egerhez – fogalmazott.

Mirkóczki Zita arra emlékeztetett: az EU döntése értelmében 1293 embert kellene befogadni, a kormány azonban már több mint kétezret fogadott be az országba.

A kormány eddig minden nemű migrációt elutasított, erről szólt az összes plakát, de most már vannak jó és rossz migránsok – fogalmazott.

Végül 14 igennel és 3 tartózkodással megszavazta a “Soros-tervet” elutasító határozatot a közgyűlés. 

(heol.hu)

A közgyűlés további részleteiről a heol.hu megyei portálon olvashatsz.