Megújult a régi városfal egy szakasza Egerben a vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan – jelentette be pénteken, sajtótájékoztatón Habis László polgármester, és Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő.

Habis László elmondta: a Modern Városok Program, valamint a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 6 milliárd forintot meghaladó értékben megvalósuló beruházások egyik fontos, egyben leghamarabb elkészült eleme az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevő városfal rekonstrukciója.

A nyár végén kezdődött helyreállítás keretében mintegy 57 millió forintból egy 16. és 17. században épült, városképi jelentőségű műemléki értéket sikerült megmenteni az utókornak, amely így új nevezetességévé vált a történelmi belvárosnak – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Keller Richárd/Egri Sztorik

Habis László kiemelte: a még fellelhető falmaradvány teljes egészét felújították. Komoly feladatot adott a kivitelezőknek az, hogy a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapotban volt. Sok helyen erősen repedezett volt az építmény, amelyből a riolittufa kőzetanyag is mállott – jegyezte meg.

Fotó: Keller Richárd/Egri Sztorik

A vár állagmegóvó felújításával és turisztikai attrakcióként való fejlesztésével kapcsolatos, 1,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló projektelemekre a város már jogerős építési engedélyekkel rendelkezik, a közbeszerzési eljárás kiírása januárban várható. Ezek között van a főbejárat rekonstrukciója, egy új fogadóépület kialakítása, a Varkoch-kapubástya teljes újjáépítése, középkori állapotának helyreállítása, a zászlódomb látogatóközponttá és a Cipóosztó ház turisztikai attrakcióvá fejlesztése – tette hozzá.

Fotó: Keller Richárd/Egri Sztorik

Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a hevesi megyeszékhelyen és térségében tervezett, illetve folyamatban lévő fejlesztésekről szólva arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban egymilliárd forintot meghaladó kormányzati támogatásból elkezdődött Eger útjainak, járdáinak, hídjainak és egyéb közterületeinek nagyszabású korszerűsítése. Ez a munka mára félidejéhez ért – tette hozzá.

A Modern Városok Program helyi vonatkozású beruházásainak legfontosabb elemeként említette a város közvetlen kapcsolatának megteremtését az M3-as autópályával. Az M25-ös összekötő út építése ugyancsak a tervezett ütemben halad – húzta alá.

Szólt arról is, hogy szakmai előkészítő szakaszánál tart a 6 milliárd forintból megvalósuló intermodális tömegközlekedési csomópont kialakítása, míg a déli iparterület fejlesztése mintegy 350 millió forintos, az úszó- és vízilabda központ kialakítása pedig több mint 7 milliárd forintos támogatással valósulhat meg a városban. Mindezek elkészültével 2-3 év múlva Eger új fénykorát fogja élni – fogalmazott. 

(MTI)