Egy hazafelé tartó magányos nőt támadott meg az utcán az a 24 éves férfi, aki ellen a  Füzesabonyi Járási Ügyészség emelt vádat nemrégiben.

A 42 éves sértett 2021. március 9-én este munkából tartott hazafelé Kompolton, amikor az utcán leszólította őt a vádlott azzal az ürüggyel, hogy cigarettát kért tőle. Az asszony közölte vele, hogy nincs cigarettája, ezért hátat fordított a férfinak és tovább indult. A vádlott – aki csak erre várt – ekkor karjával átkulcsolta a nő nyakát, lerántotta őt a földre, rátérdelt, majd azzal fenyegette meg, hogy ha nem adja át minden pénzét, akkor meg fogja ölni.

Pénzt ugyan nem kapott, de fizikai erőszakkal így is le tudta tépni a sértett két vállra akasztott hátizsákját.
A támadás alatt a nő próbált védekezni, a földön fekve elővett a kabátja zsebéből egy ott szabályosan tartott, zseblámpával egybeépített gázszóró palackot, de szorult helyzetében azon nem a szórófejet nyomta meg, hanem az égőt kapcsolta fel.

A rablás így sikerrel járt, az elkövető a magához vett hátizsákkal el tudott futni a helyszínről. A zsákban a férfi – iratok, némi készpénz és egyéb apró tárgyak mellett – egy mobiltelefont is talált, melyet nem sokkal később negyedáron megvételre kínált egy ismerősének. A vevő felismerte a helyzetet, így csupán azért vette meg a készüléket, hogy azt nyomban bevigye a rendőrségre. Ezután a vádlottat őrizetbe vették, majd őt a bíróság – ügyészi indítványra – letartóztatta.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a rablás bűntette mellett közokirattal visszaélés vétségével, és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségével is vádolja az elkövetőt, akivel szemben – beismerése esetén – főbüntetésül 4 év időtartamú végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

(Heves Megyei Főügyészség)

Címlapkép: Illusztráció