Fotó: Keller Richárd
A hét vége felé már mindkét irányban lehet majd közlekedni a Mekcsey utcában, illetve a Széchenyi utcára is be lehet hajtani egy irányból a Csiky utcáról – tájékoztatta hírportálunkat az egri önkormányzat.

Közlésük szerint a nyár folyamán tervezetten zajlott a Csiky Sándor utcában a csapadékcsatorna rekonstrukciója, míg a Mekcsey utcát vis maior helyzet kapcsán, kényszerűségből kellett lezárni. Az iskolakezdéshez közeledve mindkét területet érintően jelentősen javulnak a közlekedés lehetőségei, ugyanakkor a Csiky utca még csak részlegesen nyílik meg az autósok előtt. Eger Önkormányzata számára nagyon fontos, hogy a jelentősebb közterületi beavatkozások, felújítások lehetőleg elkészüljenek a nagy forgalmat generáló időszakra, a szeptembert már kevesebb útfelbontással várjuk az erős forgalmat bonyolító utcákban.

A napokban még az útpálya alatti üreg injektálását végezte a kivitelező, a munka lezárását jelentő aszfaltozás augusztus 30-án történik meg. Ezt követően mindkét irányban lehet közlekedni a Mekcsey utcában, megszűnik a forgalom- és súlykorlátozás. A távolsági buszok is visszatérhetnek a régi útvonalra, és használhatják a Mekcsey utcát. Ezzel együtt ismét kétirányúvá válik a Diófakút utca. Mindez egyfajta fellélegzést jelent majd az Almagyar dombon élő, vagy ott dolgozó egriek számára, s a Mekcsey és Bástya utca ismét alkalmas lesz arra, hogy utat adjon a jelentős átmenő forgalomnak.

Előzmények

Amint arról korábban mi is beszámoltunk: a Mekcsey utcában egy váratlan pinceomlás történt, melynek kapcsán vis maior pályázatot nyújtott be az7 egri önkormányzat. A helyreállítás a nyár derekán – sebesség- és súlykorlátozás mellett – megkezdődött, ám idő közben világossá vált, hogy az omladék eltávolítása és az útpálya alatt végzett, helyreállító munka biztonsága ilyen módon nem szavatolható. Többször történt újabb omlás, s egy ilyen alkalommal alulról láthatóvá vált az útalap. Nem volt más lehetőség: július 18-án teljes szélességében és hosszában le kellett zárni a Mekcsey utcát. Az elkerülhetetlenné vált korlátozás két hétig tartott, augusztus 3-tól a vár irányából a Szarvas tér felé (sávelhúzással) ismét lehetett közlekedni a Mekcsey-n, a Diófakút utca egyirányúsítása azonban megmaradt. A vis maior helyzethez kapcsolódó lezárás sokszor komoly dugót okozott a 25-ös úton, s a forgalomterelés és egyirányúsítás ugyancsak kellemetlenségekkel járt.

 

Elkészült a Csiky utca alsó része

A beruházás a Maczky utcában befejezett kivitelezés folytatásaként, június végén kezdődött a Csiky utcában. A Dobó Gimnáziumtól a Városfal utcáig terjedő szakaszon szeptember 3-ára elkészül a munka, így ez a rész járhatóvá válik. A pataktól indulva eddig összesen mintegy 280 m hosszban végezték el a csapadékcsatorna rekonstrukcióját, s a héten várhatóan mintegy 220 méterre bővül a projekt keretében már leaszfaltozott, megújult útpálya hossza.

Ennek ellenére a Csiky utcába a Posta felől továbbra sem lehet még behajtani, de a Barkóczy út – Bródy utca – Városfal utca – Csiky utca útvonalon már elérhető lesz a Széchenyi utca a további munkálatok idején is. A Barkóczy – Csiky kereszteződésben továbbra is a Vörösmarty utca irányába lehet csak kanyarodni, tehát itt érvényben marad a nyáron már megszokott forgalmi rend. A kivitelező szeptember elejére átteszi székhelyét a Csiky utca „felső részébe” és ott folytatja a munkát, így a buszok még nem hajthatnak be a területre és a nyáron kialakított útvonalon szállítják az utasokat. Az útpályát a kétirányú forgalomnak szeptember második felében tudjuk átadni, s a Csiky utca teljes felújítása is elkészül az ősz folyamán a járdákkal és parkolókkal együtt, összesen csaknem 240 millió Ft felhasználásával.

Jelentős kiegészítő munkák is zajlottak a területen: a Heves Megyei Vízmű Zrt. az uniós projekttel egyidőben – saját forrásból – teljes körű ivóvízhálózat rekonstrukciót végzett, az egri önkormányzat pedig önerőből teljesen átépíti a Széchenyi utcában, a posta előtt található buszöblöt.

 Előzmények

A Csiky utcában nem csupán a csapadékcsatorna cseréje és jelentős kapacitásbővítése valósul meg, hanem teljes egészében megújul a terület a járdákkal együtt. A területen a korábbi, helyenként elporladt csapadékgyűjtő helyett az eddiginél hatszor nagyobb befogadóképességű, beton elemekből álló csatornát fektet le a kivitelező. Egy-egy felhőszakadás idején rendszerint állt a víz a Széchenyi utcán, ezért van szükség erre a beruházásra.