Fotó: Keller Richárd/egrisztorik.hu
Nyílt levélben reagált Eger polgármestere Mirkóczki Ádám – a Szent János utcai díszburkolathibával és korrupcióval kapcsolatos – kijelentéseire.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője egri sajtótájékoztatóján a Szent János utcai díszburkolathibával kapcsolatban korrupciót emlegetett. 

A Jobbik képviselője akkor úgy fogalmazott: a beszakadt Dobó téri díszburkolat újabb példája annak, hogy az ötmilliárd forintból silány, minősíthetetlen munkát végzett a kivitelező a Dobó tér felújításánál. A silány minőségű kivitelezésnek egyetlen oka van: a korrupció – emelte ki.

Mint fogalmazott: a városvezetésnek “őrjöngve” kellene előkerítenie a kivitelezőt, ha egy ilyen nagy összegű, ötmilliárd forintos beruházásnál félévente jelentkeznek a hibák. Ehhez képest az egri önkormányzat a napokban arra tett vállalást, hogy saját költségvetésből “javítja ki a hibát” – tette hozzá.

Habis László szerdán nyílt levélben reagált Mirkóczki Ádám kijelentéseire. Eger polgármestere azt írja: megdöbbentette a Jobbik országgyűlési képviselőjének “jól felépített”, de valójában csúsztatásokra, hazugságokra épülő támadása”.

“Noha Mirkóczki Ádám “ügyesen kommunikál”, semmilyen jogalapja sincs, hogy korruptnak nevezzen, és ezt határozottan visszautasítom”

– hangsúlyozta Habis László.

A polgármester kifejtette: soha nem állította azt, hogy a város bármilyen javítást, helyreállítást kifizet a felelőség firtatása nélkül.

“Kollégáim a Szent János utcánál a feltárást rendelték meg, és ennek esetleges költségeiről nyilatkoztak , ám miután kiderült, hogy a hiba garanciális körbe tartozik, az önkormányzatnak ez egy forintjába sem került”

– szögezte le a levélben Habis László.

Garanciálisan, egyetlen forint nélkül javították ki a beszakadt díszburkolatot //Fotó: Keller Richárd/egrisztorik.hu

Hangsúlyozta: sem a mostani munkálatokra, sem a korábban, egy-egy ponton elvégzett, kisebb javítás, vagy csere kapcsán nem kellett egy forintot sem kifizetnünk.

Habis László a levélben arra is kitért: az egri belvárosi rehabilitációs program nem sikerpropaganda, hanem “szó szerint nagy siker”, mely elnyerte az “Év turisztikai beruházása 2015” címet.

Kiemelte: az ötmilliárdos program 24 elemből állt (ennek csupán egyik eleme volt a Dobó tér felújítása) és 22 esetben egri, illetve Heves megyei vállalkozást foglalkoztattak.  

Mirkóczki Ádám azon kijelentésére, hogy a Dobó téren “menetrendszerű a hiba” és “ez a beszakadás már a sokadik”, Habis László úgy reagált: a megújult, teljesen akadálymentes tér sem “menetrendszerűen”, sem “sokadik alkalommal” nem szakadt be,

“most először jelentkezett hasonló probléma a Szent János utcánál.”

A tavaly eltévedt tűzoltóautó minden gond nélkül közlekedett a téren, egészen addig, amíg a természetesen nem 16 tonnás teherbírású szokőkútba hajtott – tette hozzá.

Egy tűzoltó autó alatt beszakadt a Dobó téri szokőkút díszburkolata 2016 április végén

Habis László hangsúlyozta: Mirkóczki Ádám azon állítása sem áll meg, hogy a “parkolóház használhatatlan lenne”. Mint fogalmazott: nem kellene most már sokadik alkalommal “olcsó és öncélú” politikai vita tárgyává tennie a jobbikos képviselőnek az ügyet.

Visszakerültek az elcsatolt országrészek az emlékműre, miután az időjárás megengedte //Fotó: Keller Richárd/egrisztorik.hu

Habis László leszögezte: az Országzászló emlékügye egy civil kezdeményezés, melyhez 36 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat. A hibát még március 15-e és Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatója előtt kijavították, rögtön azután, hogy az időjárás lehetővé tette – fűzte hozzá.

Olvasd el Habis László teljes levelét:

Habis László nyílt levele Mirkóczki Ádámnak