gyasz
Kun József az egri birkózás legendás alakja volt, aki 84 évesen hunyt el december 2-án.

Az 1932 április 13-án született mester életének több mint 60 évét áldozta a birkózásnak, és vált annak meghatározó, elismert alakjává.

Bátyját, Istvánt követve 13 éves korában kapcsolódott be az egri birkózó szakosztály életébe, Adamcsik Jani bácsi irányítása alatt. Igazi szerelemmé vált számára a birkózás, mondhatni a szőnyeg lett a második otthona. 17 éves korától a szakosztály egyik lendítőkerekévé vált, hiszen akkor már gyakran vezényelte az ifjúsági korcsoport edzéseit és a korosztályos versenyeken is rendre dobogós helyen végzett.

1958-tól a TF szakági követelményeit elsajátítva hivatalosan is edző lett az egri szakosztálynál. Emellett országos versenybíróként is tevékenykedett.

1964-ben a bátyjával közösen megalapították az Egri Bervai Vasas birkózó szakosztályát, és ezzel a birkózást hosszú évtizedekre Eger legeredményesebb sportágává tették.

A 70-es évek első felére teljesült a testvérek nagy álma. Felépült a birkózók saját edzőcsarnoka, amelyet részben a saját kezük munkájával építettek.

kun_jozsef

Tanítványai évről-évre jobb és jobb eredményeket értek el, amire a közvélemény és a média is felfigyelt. Olyan kiváló versenyzők dolgoztak a kezei alatt, mint Nagy József, Faragó József, Lakatos András, Sike András, a Soós testvérek, Szuromi József, Molnár Gyula, Sipeki István, és a sornak itt még nincs vége. Mondhatjuk, hogy a város egyik fele tanítványa volt, szerette, becsülte, de a másik fele is ismerte és tisztelte őt.

A 90-es évek első felében a bátyjától átvette a mátraderecskei és a recski szakosztály szakmai irányítását, majd 1995-ben az egri klub és Józsi bácsi útja elváltak, ezután a fenti két település fiataljait irányította egészen 2010-ig, amikor is befejezte edzői pályafutását.

Kun József december 2-án délután hunyt el. A gyászolók az egri Sike András Birkózó Csarnokban róhatták le kegyeletüket december 12-én.

Nyugodjon békében!