gyasz
Életének 79. évében elhunyt Repka Magdolna, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársa, a zenei gyűjteményének megalapítója, a Tv Eger és a Szent István Rádió volt szerkesztő-riportere, bemondója – közölte az egri Bródy Sándor Könyvtár Zenei gyűjteményének blogja.

Repka Magdolna Rózsaszentmártonban született, 1956-ban érettségizett a hatvani Bajza József Gimnáziumban, 1957-től különböző könyvtárakban dolgozott, 1964-től nyugdíjba vonulásáig az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársa volt. 1971-ben hozta létre, vezette, építgette, működtette a könyvtár Zenemű- és Hangtárát.

Zenei könyvtárosként egyetemi diplomáját az ELTE-n szerezte, szakdolgozatát A közművelődési könyvtárak zenei különgyűjteményei (1974) címmel írta. Nagy szakértelemmel, óriási lelkesedéssel, kitartással korszerű zenei részleget teremtett, maga végezte a beszerzést, feldolgozást, tájékoztatást, számos zenei rendezvényt szervezett, zenei klubot működtetett, különböző kiadványokat, módszertani útmutatókat szerkesztett.

Fotó: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
Fotó: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Tevékenyen részt vett az MKE Heves Megyei Szervezetének munkájában, de minden évben találkozhattak vele az olvasók a könyvhéten is. Nyugdíjba vonulása után is fáradhatatlan volt: bemondóként, szerkesztő-riporterként dolgozott a TV Egerben, a Szent István Rádióban, cikkeit megtaláljuk az Egri Riportban, de az egri könyvtárt is rendszeresen látogatta.

Fotó: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
Repka Magdolna (középen) könyvtáros kollégái körében /Fotó: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Nagyon jól ismerte Egert, erről tanúskodik a közvetlen hangvételű, olvasmányos Séták Egerben és környékén (Eger : Agria Humán Szolg. Kft., 2003) című turistakalauza, illetve az általa szerkesztett Eger templomai (Eger : Agria Humán Szolg. Kft., 2003) című minikönyv is.

Temetése 2017. január 13-án 10 órakor lesz a gyöngyösi Felsővárosi temetőben.

Kollégái így búcsúztak Tőle az egri könyvtár zenei gyűjteményének blogján. Kattints ide IDE!

Szerző: Zsoldos Marianna, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár