Korábban még március 15-éről volt szó, ameddig az idősebbeket beolthatják, és húsvétig minden regisztrált beoltását ígérték.

Az egyetlen jó hír, amivel szolgálni tud, hogy gyorsan halad a vakcináció – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszter tájékoztatása szerint eddig a magyarok 11,3 százaléka kapott legalább egy oltást, az uniós átlag valamivel 7 százalék alatt van. Ez főleg a kínai vakcinabeszerzésnek köszönhető: csütörtökön 450 ezer újabb adag Sinopharm-vakcina érkezett – tette hozzá.

Gulyás szerint a lakosság 60-70 százalékát, azaz nagyjából 5 millió főt kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez.

Húsvétig minden 60 év feletti megkaphatja az oltást Gulyás ígérete szerint, ehhez hozzátette, hogy ebben a korosztályban a legmagasabb a regisztráltak aránya. Korábban még március 15-éről volt szó, ameddig az idősebbeket beolthatják, és húsvétig minden regisztrált beoltását ígérték.

Egyelőre 18 év alattiakat csak a Pfizerrel lehet beoltani, ott is 16 év felettieket, de egyelőre ilyen döntés még nem született – árulta el a miniszter.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta: az EU-s vakcinák árát az Európai Bizottság teheti nyilvánossá, a kínai vakcináknál egy oltás ára 31,5 euró, kettőé 63 euró. Az orosz vakcinánál a két oltás ára 19,90 dollár, kb. 17 euró.

Telex, 24