Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt azokkal a vasúti dolgozókkal szemben, akiknek a külön- külön kifejtett gondatlan magatartása következtében veszélyesen közel került egymáshoz két Intercity járat egy Heves megyei vasútállomáson.

2019. augusztus 9-én az I. rendű vádlott forgalmi szolgálattevői munkakört látott el a Hort-Csány vasútállomáson, így az ő feladata volt a vonatközlekedés irányítása. Ennek ellátása során észlelte, hogy az egyik váltó meghibásodott, ami miatt az általa kezelt biztosító berendezésen a vonatkozó szakmai előírásokkal ellentétes, esetleges módszereket alkalmazva – így például a kezelőgombok és a körülötte lévő gyűrűk közé gombostűt szúrva – kezdte el az állomáson átmenő forgalmat irányítani.

Az egyik ilyen szabálytalanul végrehajtott művelet során a váltók kitérő állásba vezérlődtek, átálltak, így az állomásról ekkor kihaladó Intercity járat és az oda érkező vonat azonos vágányon való szembe közlekedésének a lehetősége fennállt. A váltók átállásának pillanatában a II. rendű vádlott által vezetett, kihaladó IC vonat 94 méterre járt a rossz irányba lévő váltótól.


A mozdony vezetője azonban csak tovább fokozta a kialakult veszélyhelyzetet, mivel az őt terhelő figyelési kötelezettségének nem tett eleget, és így nem vette észre a váltó kitérő irányba állását. Ennek következtében már csak az azon történő haladása közben kezdhette meg a vonat gyorsfékezését, így a mozdony bekerült az állomásra érkező Intercity vonat tervezett vágányútjába, mely szerelvény ekkor a bejárati jelző előtt 52 méterrel állt.

A két szerelvény egymástól való távolsága a megálláskor 205 méter volt. A vonatkocsikban az esemény időpontjában mintegy 300 fő tartózkodott.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt benyújtott vádiratában az I. rendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg a mozdonyvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádhatóság I. rendű vádlott esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától.

Címlapkép: A fotó az állomáson működő biztosító berendezést (Domino 55 típusú) ábrázolja.

 

Forrás: Heves Megyei Főügyészség