A gerincsérv ismert és köznyelvben is használt kifejezés, könnyen megeshet, hogy mi is anélkül használjuk, hogy pontosan tisztában lennénk a jelentésével. Gerincsérvnek a porckorongsérvek több fajtáját hívjuk összefoglaló néven. Gyakori betegség a hazai felnőtt populációban: mértékét 1-3%-ra becsülik. De ez csak azokat az eseteket foglalja magában, amelyekben tünetek is megjelennek. A tünetmentes gerincsérv egyes becslések szerint minden negyedik felnőtt életében jelen van Magyarországon.

A gerincsérvet elsősorban gyógytornával szokás kezelni. Ha súlyos esetben műtétre kerül a sor, a gyógytorna szerepe a rehabilitációban elengedhetetlen.

Honnan tudjuk, hogy gerincsérvünk van?

A kellemetlen tünetekből: a kialakuló gerincsérvet sokszor rohamok előzik meg, amelyek különböző hosszúságú és különböző fájdalomérzettel járnak: ezeknek az okát sokszor egyáltalán nem tudjuk megállapítani. A sérv okozta fájdalom az alsó végtagba is „átjuthat”, amely szintén megnehezíti a pontos kórismét. Ilyenkor a fájdalom inkább áramütéshez hasonlít, a csípőben vagy ágyékban is megjelenhet. Sőt, az ágyéki csigolya sérve akár vádliban vagy a lábfejben is képes fájdalmat kiváltani. A leggyakrabban előforduló sérvfajta az 5. deréki csigolya sérve, amely során általában csípőfájdalom és lábfájdalom jelentkezik. A fájdalmat rövid séták enyhíthetik, míg a hosszú mozdulatlanul ülés és a hosszabb séták is növelhetik azt.

A gerincsérv általános tünetei a zsibbadás, a fájdalom, az izomgyengeség és az érzékvesztés. Ha az utóbbi állna fenn (tehát nem érezzük, amikor megérintjük a bőrünket valahol), akkor rögtön szakemberhez kell fordulni: gyógytornászhoz, reumatológushoz vagy fájdalomterapeutához.

A gerincsérv kialakulásának rengeteg oka van. Lehet ez a mozgásszegény életmód, de a sportolás is. A sok ülés számítógép előtt vagy a napi több órás lehajtott fejjel telefonozás. Sőt, akár a lelki teher is: a túlhajszoltság, a lelkiismeret furdalás miatti helytelen tartás vagy a komoly érzelmi terhek.

A gerincsérv kezelésének több módja is ismert. Ilyen a gyógytorna, a McKenzie torna, az orvosi kezelés, súlyos esetek során a műtét. Egyes gyógytorna gyakorlatok a gerincsérv ellen is tudnak segíteni. A gyógytorna általában 10 hétig tart: ennyi idő után mérhetően javulhat a mozgás és a fájdalom is csökkenhet. A McKenzie torna egy gerinctorna, amely pontosan a gerincsérv kezelésére lett kifejlesztve. Ezeket semmiképp ne próbáljuk meg egyedül, mert a gerinctorna veszélyes lehet, ha laikus, nem megfelelően képzett személy veszi kézbe az irányítást. Az orvosi kezelés során léteznek a műtétnél jóval kevésbé invazív ajánlások is: az ágyban pihenés, a gyulladáscsökkentők, az erős fájdalomcsillapítók, az izomlazítók, sokszor gyógytornával egybekötve. Egy ilyen, konzervatív jellegű terápia az esetek többségében hatékonyabb a műtétnél. A műtét kicsit „szürke zónában” fekszik: nincs egyetértés az orvosok között, hogy milyen esetekben van rá szükség. Mindenképpen pontos diagnózis, több vélemény után döntsünk csak a műtét mellett.