Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 69 éves férfival szemben, aki az Istenmezejére tartó menetrend szerinti buszjáraton életveszélyesen megfenyegetett két roma származású diáklányt.

A bűncselekmény 2019. február 22-én délután történt az Egerből induló autóbuszon, melynek hátsó traktusában foglalt helyet a két sértett, valamint mögöttük, az utolsó üléssoron a vádlott. A középiskolás lányok egyike – mivel unatkozott – menet közben úgy döntött, hogy készít magáról néhány szelfit a tabletjével, melyet ennek érdekében az arca elé emelt.

Mikor a vádlott meglátta ezt, ingerültté vált, majd hangosan rászólt a lányra, hogy fejezze be amit csinál, különben feljelenti, lelövi a „cigány fajtáját”, ha az ő arca is rákerül a képre. Szavait nyomatékosítandó a férfi a táskájából elővett egy forgótáras gáz- riasztófegyvert, amit viselési engedély nélkül hordott magával, a hozzávaló lőszerekkel együtt. Az elkövető az éles lőfegyverhez megszólalásig hasonló pisztolyt a két ülés között ráfogta a megszeppent lányra, aki a tabletjén elmentett képeket mutogatva rémülten próbálta bizonygatni neki, hogy nincs rajta a fotók egyikén sem. A vádlottat azonban ez nem érdekelte, ő a gázpisztolyt felemelve továbbra is a képek törlését követelte immár mindkét barátnőtől, miközben – etnikai hovatartozásukat hangsúlyozva – azt kiabálta nekik, hogy “Le foglak lőni titeket, büdös cigányok!”.

Az emberi méltóságot, és egyes emberi jogokat sértő, öt évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetésének az vetett véget, hogy a két kiskorú előre sietett az utastérben, majd nem sokkal később le is szálltak a buszról.

Az Egri Járási Ügyészség két rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntettével, illetve annak kísérletével vádolja az elkövetőt, aki a nyomozás során megtagadta a vallomástételt. Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségére is kiterjedően beismerő vallomást tesz, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki vele szemben, emellett – a riasztófegyver elkobzásán túl – ítélje őt pénzbüntetésre is.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció