Az Aventics Hungary-val együttműködve tíz fiatal mérnöknek biztosít letelepedési lehetőséget az egri önkormányzat városunkban.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a csaknem 500 egri polgárnak otthont adó, Rákóczi út 8-10. szám alatti ingatlanban a 2015-ben lezárult szociális városrehabilitációs program keretében 250 millió forintos beruházást hajtott végre az egri önkormányzat.

A kivitelezők szigetelték a házat és a legkorszerűbb gyártmányokra cserélték a nyílászárókat is, ezért az épület már kiváló energetikai mutatókkal rendelkezik.

2016 nyarán az egri bérlakás-állomány 20 százalékát jelentő Garzonházat tovább fejlesztették: a 198 lakásos, városi tulajdonban álló társasházban mindkét liftet teljesen új, korszerű eszközökre cserélte az önkormányzat.

Ugyancsak saját erőből a lépcsőházat és a hátsó bejáratot is felújították. Utóbbi fejlesztésekre az önkormányzat mintegy 50 millió forintot fordított, az egyes lakásokban a belső renoválás ugyanakkor csak részleges volt.

A megújult ingatlan kapcsán a város egyik legjelentősebb ipari vállalatával is együttműködik: az Aventics Hungary Kft. 8 lakást emelt szinten felújít, nettó 1,6 millió forintot költve egy-egy lakrészre.

Habis László polgármester (b) és Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (k) az egyik felújított lakásban //Fotó: Egri önkormányzat

Az önkormányzat az együttműködés keretében azt vállalta, hogy amennyiben a cég él a bérlőkijelölési joggal, de 5 éven belül visszaadja azt, úgy a város a felújítási összegből lakásonként 500 ezer forintot visszatérít az Aventics részére.

“Egy példaértékű programnak tartjuk, hiszen ennek nyomán – első lépésben – tíz fiatal mérnök tér vissza, illetve telepedik le a városunkban. Egy olyan vállalattal működünk most együtt, amely méltó módon képviseli az 50 éves egri pneumatikai gyártás örökségét és több tízezer termékével széles körben ismert a nagyvilágban”

– hangsúlyozta Habis László, polgármester az első, felújított lakások bemutatásakor. Hozzátette: örülnek annak, hogy Egert egyre több, már a városban működő vállalat tekinti további befektetések stabil, alkalmas helyszínének.

Mindezért önkormányzatunk is igyekszik sokat tenni: az ipari vállalatok fejlesztési elképzeléseit terület biztosításával, saját erőből, kormányzati-, illetve uniós forrásokból végzett infrastruktúra-fejlesztéssel is segíteni kívánjuk – fogalmazott a polgármester.

Emelt szinten felújított lakások várják a fiatal mérnököket az egri Garzonházban //Fotó: Egri önkormányzat

Habis László arról is beszélt: hosszú távú tervük, hogy az egri önkormányzata a megváltozott munkaerőpiaci helyzetképre tekintettel fokozatosan átalakítja a Garzonház funkcióját.

Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a cégnél egy világszínvonalú fejlesztési központ létrehozására törekszenek.

Az egy évvel ezelőtt felállított termékfejlesztési osztályunkon jelenleg 14 mérnök dolgozik, a feladatok bővülésével párhuzamosan a konstruktőri csapat létszáma a jövő év végére megduplázódik és bízunk benne, hogy a későbbiekben tovább nő majd – fejezte ki reményét az igazgató.

Hozzátette: a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben ugyanakkor azzal kell szembesülnie a vállalatoknak, köztük cégünknek is, hogy a megfelelő szakemberek megtalálása egyre nagyobb kihívást jelent.

Az ezeken az ingatlanokon keresztül nyújtott lakhatási támogatás fontos vonzerőt jelent a fiatal, kvalifikált szakemberek számára és lehetővé teszi, hogy az ország bármely pontjáról városunkba, cégünkhöz csábítsuk és itt is tartsuk a fiatal mérnököket – mondta.