fulpiszkalo

A szakorvosok szerint lehetetlen kitisztítani vele a fület és káros az egészségre, úgyhogy újra kell terveznünk az életünket. A fülpiszkáló egyedül a nőknek lehet hasznos, de más funkciójával.

Gyermekkorunkban az egyik első dolog, amire szüleink megtanítanak, hogy naponta tisztítsuk ki a fülünket. Statisztikák szerint a magyarok minimum 75 százaléka meg is tanulta a leckét és fültisztítópálcikával tisztítja a fülét, szinte minden nap. Szakorvosok szerint azonban ez felesleges és káros, mert a bizarr sárga színű váladék, ami a fülünkben termelődik, az nem valami rendellenes, koszos dolog, amit el kellene távolítani. Sőt, éppen ellenkezőleg!

A fülzsírnak gyakorlatilag védekező és tisztán tartó funkciója van. Gomba és baktériumellenes anyagokat tartalmaz, megakadályozandó, hogy ezek elszaporodjanak a hallójáratban. A ragacsos váladékba beletapadnak a fülbe kívülről bekerült kórokozók, illetve a hallójárat bőréről lehámló legfelső réteg. A sárgás anyag a dobhártya előtt kezd el termelődni, és  kifelé mozgó tendenciát mutat, vagyis normál esetben azoknak is teljesen tiszta lesz a füle, akik egyáltalán nem nyúlnak hozzá, hiszen a fülzsír előbb-utóbb kipottyan a hallójáratból.

Megtisztítani fizikailag lehetetlen ezzel a módszerrel, viszont komoly függőséget okozhat.

A hallójárat tisztogatása azért olyan elterjedt, mert jó érzés. A fül ugyanis tele van érzékeny idegvégződésekkel, és ezek csiklandozása zsigeri örömöt vált ki. De ez még nem minden: a bőrgyógyászok szerint ugyanis a vattás eszköz öngerjesztő folyamatot indít el, mivel minél többet használjuk, annál inkább késztetést érzünk rá. Ha ugyanis eltávolítjuk a fülünkből a fülzsírt, akkor az viszketni kezd, a kellemetlen érzést pedig csak úgy tudjuk csillapítani, ha valamit beledugunk a hallójáratba. Ettől azonban csak még inkább kiszárad.

A fülpiszkáló egyetlen dologra jó: a hölgyek kitűnő sminket készíthetnek a segítségével.

(24.hu)

fultisztito