A Dobó István Vármúzeum négynapos rendezvénysorozattal készül készül nemzeti ünnepünk alkalmából.

Az Egri vár, mint nemzeti emlékhely az idei évben kiemelt figyelmet szentel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Március 12-15-e között családi programokkal várják a hosszú hétvégén az érdeklődőket- olvasható a Dobó István Vármúzeum közleményében.

Mint írják: március 12-én, szombaton a Siklósi Várszínház bemutatóival kezdődik a program. A jó hangulatot a Vivat Bacchus Énekegyüttes alapozza meg, majd garantált lesz a nevetés a vásári komédia és az udvari bűvész produkciójának köszönhetően. Kísérőprogramként kézműves foglalkozás és játszóház is várja a gyerekekkel érkezőket.

Ezen a napon nyitja meg ismét kapuit a Ziffer Sándor Galéria a nagyközönség előtt. A tavaly átadott, Kossuth Lajos utcai egykori zsinagógában az Egri Képtár legszebb darabjaiból összeállított tárlatot tekinthetik meg.

A hétvége további részében az Egri vár vitézei gondoskodnak a látogatók szórakozásáról. Bemutatkoznak az erődítmény legújabb karakterei, akik ismét használatba állítják a téli időszakban a raktárakban pihenő fegyvereket is. Veronka, az egri asszony változatos történetein keresztül a 16. századi hétköznapokkal ismerteti meg hallgatóságát, és természetesen az aknafigyelő folyosók rejtett járataiban is tehetnek egy sétát.

A családok egy feladatlap segítségével kereshetik meg a korszakot idéző címereket a Vármúzeum kiállításaiban, míg a legkisebbek papírhuszárt és zászlót is készíthetnek.

Március 14-én az Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesület tagjaival kiegészülve izgalmas tüzérségi bemutatóktól, kisebb-nagyobb csetepatéktól lesz hangos a várudvar, ahol egy kovácsműhely is helyet kap majd. A kiállítások megtekintését, valamint a fegyver-és viseletbemutatókat követően 18 óra 48 perckor díszsortűzzel emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

Március 15-én, nemzeti ünnepünkön a Dobó István Vármúzeum és tagintézményei ingyenesen látogathatóak. A programok 10 órakor egy ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek, majd egészen 16 óráig tartanak.

Íme a program: