A festőhenger az egyik legfontosabb szerszám a festő mesterember eszköztárában. Segítségével gyorsan és hatékonyan vihetjük fel a festéket nagy felületekre, egyenletes és professzionális eredményt elérve. De hogyan válasszuk ki a megfelelő festőhengert a feladathoz? Milyen típusok léteznek, és mire kell figyelni a vásárláskor?

A festőhenger részei

A henger a festőhenger legfontosabb része. Különböző anyagokból készülhet, leggyakoribbak a poliészter, a nylon és a hab. A henger szálhossza a felület típusától függően változik. Simább felületekhez rövidebb szálhosszú hengert, durvább felületekhez hosszabb szálhosszú hengert válasszunk.

A nyél a henger tartója. Különböző hosszúságú és anyagú nyelet vásárolhatunk. A teleszkópos nyél praktikus lehet a magasabb felületek festéséhez.

A festéklehúzó rács segítségével távolíthatjuk el a felesleges anyagot a hengerről, így elkerülve a csöpögést és a foltokat.

Festőhenger típusai

A simítóhenger sima felületek festésére alkalmas. Rövid szálhosszú és egyenletes festékfelhordást biztosít.

A strukturált henger durvább felületek festésére alkalmas. Hosszabb szálhosszú, és texturált felületet hoz létre.

A sarokhenger leginkábba  sarkok és nehezen elérhető helyek festésére alkalmas. Kisebb méretűek és hajlított peremmel rendelkeznek.

A homlokzatfestő henger kültéri felületek festésére alkalmas. Vastagabb és hosszú a szála.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni vásárláskor? 

Válassz a felület típusának megfelelő szálhosszúságú hengert.

A típustól függően válassz megfelelő anyagú hengert.

 Nagyobb felületekhez hosszabb hengert válassz.

Személyes preferenciák: Vannak, akik a teleszkópos nyelűt, mások a fix nyelűeket részesítik előnyben.

Tippek a festőhenger használatához

Mielőtt elkezdenéd a festést, alaposan tisztítsd meg a hengert ha már volt használva, ha új akkor természetesen nem kell.

Mártsd a hengert a festékbe, de csak a henger feléig.

Távolítsd el a felesleges anyagot a festéklehúzó rács segítségével.

Fessd a felületet egyenletes mozdulatokkal. Mindenhova azonos mennyiségű festék jusson az a lényeg és főleg az, hogy fedje az előző színt.

Ne nyomd túl erősen a hengert a felülethez. Mert akkor folyni fog a falon a kipréselt festék.

Szükség esetén hordj fel több réteget. Van amelyik csak 2 vagy 3 soron fedi le a régi, előző színt teljesen.

Festés után alaposan tisztítsd meg a hengert, így ha következőleg használnod kell nem lesz bele száradva a festék. Meleg, bő vízzel kimosod, hagyod megszáradni és már kész is a tisztitás. 

A festőhenger helyes kiválasztása professzionális eredményt biztosít a munka során. A fenti tippek betartásával te is tökéletesen befestheted az otthonod.

Néhány felhordási technika

W-technika: Ez a technika a leggyakoribb. A hengert W alakban kell mozgatni a felületen. Ez a technika egyenletes festékfelhordást biztosít.

M-technika: Ez a technika az egyenletesebb fedés elérésére szolgál. A hengert M alakban kell mozgatni a felületen. Ez a technika lassabb, de jobb eredményt ad.

Keresztirányú festés: Az első réteget függőlegesen, a második réteget vízszintesen kell felhordani. Ez a technika elrejti a festéknyomokat, és egyenletesebb felületet eredményez.

Tippek a professzionálisabb eredmény eléréséhez illetve 

Használj alapozót a festéshez. Ez segít egyenletesebb fedést elérni és megakadályozza a festék foltosodását.

Csiszold meg a felületet a festés megkezdése előtt. Ez segít a festék jobb tapadásában.

Használj maszkolószalagot a sarkok és szélek védelmére, így nem lesz benne hiba.

Viselj védőszemüveget a festés során, ezzel elkerülhető az, hogy a szembe bekerüljön, de ha mégis bekerült akkor bő folyóvízzel öblítsd ki..

Biztonsági tanácsok

A festékek és oldószerek mérgezőek. Használatuk során mindig viseljünk kesztyűt és védőszemüveget. Jól szellőző helyen dolgozzunk. A munkálatok alatt és utána is érdemes alaposan kiszellőztetni, így a helyiség száradási ideje is lecsökken ezzel pedig a falból kiáradó pára sem lesz annyira sok és zavaró.

A festéket vagy az oldószert lenyelni tilos! Gyermekeket és háziállatokat tartsd távol a festési területtől illetve magától az anyagtól is.

Tehát  festőhenger egy sokoldalú eszköz, amellyel professzionális eredményt érhetsz el a festés során. A fenti tippek és trükkök betartásával te is gyönyörűen befestheted otthonod.