Mackófelső, kinyúlt póló, macinaci… Mindenkinek van otthon a szekrényében egy-két ilyen ruhadarab, ami még „bármikor jól jöhet” és nehezen válunk meg tőle. De a szabadidő ruházat egyre inkább elterjedt a mindennapokban is és az igényesebb fazonok akár bizonyos munkahelyeken is vállalhatók. Sportoláshoz meg egyenesen elengedhetetlenek. A kapucnis melegítő felsők pedig évek óta töretlenül trendik a fiatalok körében, akár farmerral, akár melegítő együttesek részeként. Csak melegít vagy öltöztet is a női és férfi melegítő nadrág?


Amikor a férfi melegítő nadrág (és viselője) ikonná válik

Hogy lehet-e divatos a férfi melegítő nadrág? Bár nem ez volt a cél, de Király Gábornak, a magyar válogatott rekorder kapusának a védjegyévé vált szürke mackóalsójával sikerült igazi kultuszt teremtenie. A magyar focista két évtizeden át védett ilyen joggingban, és állítása szerint több mint 150 szürke férfi melegítő nadrág szolgálta a pályafutását.

A (szürke) melegítőalsónak különben világnapja is van, sőt azóta piacra került a legenda saját márkás szürke macinacija, ami a focirajongók körében igazi népszerűségnek örvend.


Ciki vagy nem?

Bizonyára mindenki emlékszik még a 90-es évek „susogós” korszakára. Élénk színek, műszál, az indokoltnál némileg bővebb fazon – mindez időnként inggel (!) és makkos cipővel (!) megspékelve… Igen, főleg így utólag visszatekintve mondhatjuk, hogy a divat egyik legnagyobb zsákutcája volt.

Ma már más a helyzet: a férfi melegítő nadrágok, melegítő együttesek piacán is vannak hétköznapokon hordható, letisztult darabok, bár a cél továbbra is a kényelem és a szabadidő, a sportolás során viselhető darabok előnyben részesítése. Ahogy a neve is mutatja: eredetileg ezeket a darabokat bemelegítéshez tervezték sportolók számára a harmincas években.

A női alsók között viszont megjelentek a kimondottan szexi, fényes, kellemes tapintású darabok, amelyek megfelelő – akár elegánsabb – kiegészítőkkel feldobják a mindennapi öltözködést. Munkába járáshoz persze azért nem ideálisak.


Home office mackóban

Az elmúlt időszak látszólag kedvezett a szekrényben megbújó kényelmes daraboknak, de ha ezekben dolgozunk otthon, annak veszélyei is lehetnek. Érdekes felméréseket végeztek a home office és az öltözködés kapcsolatáról, és többek között arra jutottak, hogy ha az otthoni „takarítós” ruhánkban dolgozunk, akkor nem végezzük olyan fegyelmezetten és koncentráltan a munkánkat.

Ez persze nem minden területre igaz, hiszen egyes fiatalosabb vállalkozások munkatársai – mint kiderült – a valós irodai térben is lazábban öltözködnek, nem olyan szigorú a dresszkód. De ha tárgyalásokra, videókonferenciákra kerül sor, akár otthonról dolgozunk, akár bemegyünk a munkahelyre, mindig az alkalomhoz illő ruhában jelenjünk meg.

 

Összegzés


A melegítő nadrágok és melegítő felsők az elmúlt évtizedekben mind funkcionálisan, mint küllemben sok változáson mentek át.
Manapság univerzálisabban hordhatók, ha jól választjuk meg őket. Érdemes beszerezni néhány kényelmes, jó minőségű trendi darabot mindenkinek.