Díszkövekből álló sétányt hoztak létre a helyi hírességek tiszteletére Egerben. Az Egri Csillagok Sétánya a Dobó térről nyíló Érsek utcában kapott helyet.

A sétány célja, hogy különleges elismerésben részesíthessék azokat a személyiségeket, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez és hírnevének erősítéséhez. A következő években nemcsak a helyben lakók, hanem a turisták is tiszteleghetnek a kiemelkedő személyiségek táblái előtt.  Így a tudomány, a művészet, a sport és Egerért kategóriában avatnak majd díszköveket. A városvezetés az Eger Sikeréért Egyesülettel együttműködve valósította meg a díszsétányt.

Honfi Gábor, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke elmondta, hogy a civil szervezet az előzetesen kialakított feltételrendszernek megfelelően tehet ajánlásokat, hogy kik kaphatnak emléktáblát. Ezek alapján pedig a város közgyűlése dönt majd az elismerésekről. Egy önkormányzati időszak alatt legfeljebb tízet avatnak fel. Az első Egri Csillag Kovács Kati Kossuth-díjas énekművész lett, aki sok szállal kötődik Egerhez. 2013 óta pedig a város díszpolgára, és nemcsak hazai, hanem nemzetközi karriert futott be. A róla szóló díszkövet ünnepélyes keretek között október 4-én 15 órakor helyezték el a város új sétányán. Az eseményen az előadóművész is részt vett. Legközelebb pedig november végén kerül sor a második csillag díszkövének avatására. Az egyesület elnöke azt is kiemelte, hogy az Egri Csillagok Sétány létrehozása szorosan kapcsolódik civil szervezet alapító nyilatkozatához. Arra törekszenek, hogy a város, egy pezsgő kulturális életű, modern település lehessen, ahol nemcsak a helybeliek érzik jól magukat, hanem az ide látogató hazai és külföldi vendégek is kellemes élményeket szerezhetnek.

Fotók:  Komka Péter/MTI

Címlapkép: Komka Péter/MTI

Forrás: Szabolcsihir,  Turizmus.com, MTI