Az úgynevezett hármas kategóriájú szilveszteri pirotechnikai eszközöket december 28-tól december 31-ig lehet árusítani, és december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet felhasználni. 

Az év végéhez közeledve a tűzijátékok biztonságos felhasználásáról tartott közös sajtótájékoztatót december 27-én a katasztrófavédelem, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat és a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata.

Tájékoztatásuk szerint a hármas kategóriájú szilveszteri pirotechnikai eszközöket december 28-a és 31-e között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén.

Budapesten 70, országosan közel 700 ilyen árusítóhelyet engedélyezett a rendőrség.

Petárdázni azonban változatlanul tilos, még szilveszterkor is. A petárda birtoklása is szabálysértésnek minősül, ami akár 150 ezer forintos pénzbüntetést vonhat maga után!

Az illegális árusok termékei veszélyesek lehetnek. Az ideiglenes engedéllyel rendelkező árusokat a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi.

Íme néhány fontos szabály:

A tűzijátékot a felhasználás során soha ne irányítsd emberekre, állatokra, növényekre, épületekre.

Még a szabályos használat esetén is előfordulhat, hogy némelyik nem megfelelően működik, ezért úgy kell elhelyezni őket, hogy még hibás működés esetén se okozhassanak kárt.

Ne feledkezz meg a háziállatokról sem, fokozottan figyeljünk rájuk, és ne kössük meg őket. 

Ha tűz keletkezik, próbáld a saját testi épséged veszélyeztetése nélkül eloltani, és hívd a 112-es segélyhívó számot.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden pirotechnikai eszköz veszélyes, ha szabálytalanul használják.

“Az ilyen kellékek a leggyakrabban – csaknem 40 százalékban – a kéz sérüléseit okozzák, a balesetek súlyos roncsolással, akár amputációval végződhetnek”

– emelte ki.

Az alábbi linken elérheted a katasztrófavédelem pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmjét:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=45