Alapvetően változik meg a kata, a kisvállalkozók és kisvállalkozások legnépszerűbb adózási formája 2022. szeptember elsejétől.

A kata kivéreztetésével nagyságrendileg 400 ezer vállalkozó anyagi helyzete fog romlani, a HVG összefoglalója szerint ezek a legfontosabb változások.

A kisadózó vállalkozások (vállalkozók) tételes adója (kata) egy kedvezményes adózási forma, amellyel a kisvállalkozók és kisvállalkozások egy havi fix adóösszeg befizetésével leróják a legfontosabb közterheiket, és minimális adminisztrációval végezhetik a tevékenységüket.

Szeptemberben változik a kata alanyiág alá tartozók köre, csak főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják ezt az adózási formát. Az egyéni vállalkozóknak, cégeknek, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaságok, valamint az ügyvédi irodák augusztus 31-ig maradhatnak ebben az adónemben.

A kata összege is változik, amely augusztus 31-ig 25, 50 és 75 ezer attól függően, hogy főállású vagy nem a kisadózó, szeptember elsejétől egységesen mindenkinek 50 ezer forint lesz.

A kata bevételi határa az alábbiak szerint alakul:

2022. augusztus 31-ig:

  • A katásnak évi 12 millió forintos nettó árbevételig a tételes adón kívül nincs más fizetnivalója. Évi 12 milliós árbevétel fölött azonban a különbözet után 40 százalékos adót kell fizetnie. Ha valaki nem teljes évet katázik, akkor a 12 millió forintot időarányosan, havi egymillió forintjával kell figyelembe venni.
  • Ugyanazon adóalanytól érkező évi 3 millió forintnál magasabb bevétel esetén a 3 millió forint feletti részre 40 százalék plusz adót kell fizetnie annak, akitől a bevétel származik.
  • A katás 12 milliós nettó árbevételig bejelentkezhet alanyi áfamentességre.

2022. szeptember 1-től:

  • A katásnak évi 18 millió forintos nettó árbevételig a tételes adón kívül nincs más fizetni valója. Évi 18 milliós árbevétel fölött azonban a különbözet után 40 százalékos adót kell fizetnie. Ha valaki nem teljes évet katázik, akkor a 18 millió forintot időarányosan, havi 1,5 millió forintjával kell figyelembe venni. (Az ügyfelenkénti 3 millió forintos határt eltörölték.) 
  • A katás 12 milliós nettó árbevételig bejelentkezhet alanyi áfamentességre. 

A Kata befizetése és bevallása is jelentősen változik:

2022. augusztus 31-ig:

A kata tételes adóját minden tárgyhónap utáni hónap 12. napjáig kell befizetni. A 40 százalékos extra adót a tárgyévet követő kata-bevallással együtt február 25-ig kell befizetni. Ha az adóalanyiság év közben szűnik meg, a bevallást és a befizetést a megszűnést követő 30 napon belül kell megtenni. Ha 2022. szeptember 1-ével megszűnik a katás státusza a vállalkozásnak, az augusztusra vonatkozó katát még meg kell fizetni!

2022. szeptember 1-től:

A kata tételes adóját minden tárgyhónap utáni hónap 12. napjáig kell befizetni. A 40 százalékos extra adót a tárgyévet követő kata-bevallással együtt február 25-ig kell befizetni. Ha az adóalanyiság év közben szűnik meg, a bevallást és a befizetést a megszűnést követő 30 napon belül kell megtenni.

És hogy mi lesz azzal, aki nem lehet katás szeptember 1-től?

Ha valakinek megszűnik a katázási lehetősége 2022. szeptember 1-től, mert nem főállású egyéni vállalkozó, vagy az, de nem tudja vállalni, hogy csak magánszemélytől szerez bevételt, a következőket teheti:

  1. Ha cégként működik, akkor automatikusan a társasági adó hatálya alá kerül szeptember 1-től annak összes könyvelési és adózási következményeivel.
  2. Cégként bejelentkezhet a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá, és ezután így adózhat. Ha ez számára megfelelő, akkor ezt érdemes még augusztusban megtenni, hogy ne kerüljön át automatikusan a társasági adóba. Ettől függetlenül ezt később is megteheti. A kivát is az a törvény szabályozza, ami szeptember 1-ig a katát.
  3. Ha egyéni vállalkozó, akkor a 2022. adóévre 2022. október 31-éig jelentheti be, hogy áttér az szja szerinti átalányadózásra. Ennek hiányában a normál szabályok szerint fog adózni egyéni vállalkozóként.
  4. Ha eddig valaki cégként katázott, akkor szeptembertől az is egy lehetőség a katázás folytatására, hogy főállású egyéni vállalkozóvá válik. (Természetesen csak akkor, ha garantálni tudja, hogy kizárólag magánszemélyeknek dolgozik.). Ebben az esetben ott marad viszont a cége, annak összes költségével, adminisztrációs terhével. Ha ezt már nem akarja fenntartani, akkor egyszerűsített végelszámolással meg is szabadulhat tőle.

Forrás: HVG