Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd
Varázslatos, gyógyító energiával rendelkező fákkal vannak körülvéve a Heves megyeiek.

A nyugati civilizált ember számára furcsa módszernek tűnhet a faterápia lelki békénk megőrzésére, a rossz hangulat elűzésére. Pedig ezt a technikát már az ősi kelta, ógörög és római emberek is alkalmazták. A fák a jótékony hatású földsugárzást is felerősítik. Azokon a területeken, ahol a Föld különleges energiákat közvetít, a fák gyógyító hatása többszörösen kisugárzik.

Barangolas_osz_Bukk_fennsik_3

1. Hazánk különösen alkalmas hely a faterápia alkalmazására, hiszen a Föld szívcsakrája a Pilisben található, a Heves megyében élők pedig két hasonlóan varázslatos hegység, a Bükk és a Mátra erdeivel büszkélkedhetnek.

 

2. Szakemberek szerint az, aki meglátogatja e varázslatos, gyógyító energiával rendelkező helyeket, különleges harmóniát érzékel, miközben gyorsan feltöltődik energiával.

 

3. A Bükk Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Középső területe 1977 óta nemzeti park (Bükki Nemzeti Park). Nevét leggyakoribb fájáról, a bükkről (Fagus silvatica) kapta. A Bükk-vidéken található Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár.

 

4. Maga a bükkfa az egyik legerősebb energetizáló hatással rendelkező fa. Elűzi a depressziót, a rosszkedvet, segíti a pozitív gondolatok áramlását. Frissítő, növeli a munkabírást és az állóképességet, csillapítja a fejfájást.

 

5. A Mátra az Északi-középhegység egyik, vulkanikus eredetű tagja, amely 900 négyzetkilométeren terül el a Cserhát és a Bükk-vidék között. Itt található a mai Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes (1014 m) és a Galya-tető (965 m). Fáinak többsége cseres-tölgyesek, melyek a legalacsonyabban vannak. Ezeket északon 550 m, délen 650 m körül gyertyános–tölgyes, majd fokozatosan tiszta bükkerdő váltja föl.

 

6. A fák nem pusztán arról gondoskodnak, hogy folyamatosan oxigént termeljenek, törzsüket átölelve gyógyító energiákkal töltik fel szervezetünket. Ne szégyelljük magunkat tehát, ha kedvünk támad kipróbálni a faterápiát, egyszerűen öleljük meg a számunkra legszimpatikusabbat, és érezzük, ahogyan megfáradt testünk és gondterhelt lelkünk néhány perc elteltével fellélegzik.

 

7. Meditáláshoz lehetőleg idős – és persze egészséges lombkoronájú, törzsű – fát keressünk. Bal kezünket a korona, jobb kezünket a gyökerek irányába fordítsuk, és érintsük a kart is a fa törzséhez. Lélegezzünk nyugodtan, ritmusosan, egyenletesen. Csukjuk be a szemünket, és érezzük, amint a fa energiája átáramlik testünkbe. 10-15 perc elteltével háttal is érintkezhetünk a fával, tehát a gerincet is nekitámaszthatjuk.

 

 

 8. A fa gyógyító energiái reggel a lombkoronában, este pedig inkább a gyökérben erősebbek. A faterápiát már néhány wellness-szállodában is szívesen alkalmazzák a kimerült vendégek energetizálására.

 

9. Minden fafajta más-más területekre hat, így a fa típusát is érdemes figyelembe venni a választásnál. A Bükköt már említettük: elűzi a depressziót, a rosszkedvet, segíti a pozitív gondolatok áramlását. Frissítő, növeli a munkabírást és az állóképességet, csillapítja a fejfájást. A gesztenye a szerelmi bánat és a csalódottság elűzője. A szorongást nyugalomra cseréli, az anyagcserét élénkíti. Fokozza a vérkeringést, így energetizáló hatású is. A hárshoz egy kis lelkierőért forduljunk, ugyanis az érzelmi problémák legjobb orvosa. Szintén segít úrrá lenni a szerelmi bánaton. A nyírfa erősíti a megérzéseket, segíti a jó és a rossz energiák közötti különbségtételt. Segít leküzdeni a szorongást, a félelmet, a pánikot. Vizelethajtó, vesetisztító hatású, bőrbetegségekre is kiváló. A tölgyfa egyes kutatók úgy vélik, a tölgyfa erősíti pozitív tulajdonságainkat. Emellett javítja a vérkeringést, segíti a szervezet tisztulását, mert beindítja a méregtelenítő folyamatokat. A fenyő kiváló idegesség ellen, nyugtató hatású. Tisztítja a légutakat, segít orvosolni a reumatikus panaszokat. A cseresznyefa azoknak ajánlott, akik igaz szerelmet keresnek, ugyanis bámulatos a szerelem- és vágyfokozó hatása. Emellett oldja a gátlásokat, erősíti az önbizalmat. A fűzfa segíti a gyermekek szellemi és fizikai fejlődését, enyhíti a depressziós tüneteket. Egyesek szerint az agressziót is csökkentheti.