Novemberben nemcsak az infláció egyszeri korrekcióját kapják meg a nyugdíjasok, prémium is jár nekik. 

A magyar állam bevételei folyamatosan növekednek, a makrogazdasági mutatók javulnak a kormány szerint, amely azt szeretné, hogy ennek az eredményeiből mindenki részesedjen.

Idén először, prémiumra számíthatnak a nyugdíjasok

Az idei novemberi nyugdíjprémium maximum összege 12 ezer forint lesz, ennyit kaphat maximum egy nyugdíjas.

A nyugdíjprémiumot az kaphatja, aki

  • az előző évben már részesült nyugellátásban (egy nap is elegendő felmutatni)
  • hozzátartozói nyugellátásban részesül (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat)
  • egyéb nyugellátásban részesül (kivéve a rehabilitációs járadékot).

Az összegét pedig így számolják ki:

  • a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének mértékéből 3,5 százalékpontot kivonnak
  • az így kapott számot (ami nem lehet magasabb 4-nél) megszorozzák a nyugellátás összegének 25 százalékával, de legfeljebb 20 ezer forinttal.

Nézzük, mit jelent ez az idén. A növekedést nem a KSH előzetes adatai vagy elemzői jóslatok alapján számolják, hanem gyakorlatilag a kormány dönti el: a szorzó alapja ugyanis a költségvetési törvényben szereplő prognózis. Ez a tavalyi szavazáskor még 3,5 százalék volt csupán, júniusban azonban jóval optimistább lett a kabinet: javaslatára az Országgyűlés 4,1 százalékra vitte fel a rátát.

Tehát a képlet alapján a maximális juttatás:

0,6×20 000 Ft = 12 000 Ft

Erre egyébként a nyugdíjasok jó része számíthat, hiszen a nyugellátás átlagos szintje 121 ezer forint körül van. Vagyis 80 ezer forintos nyugdíj felett már mindenki ezt fogja kapni, az alatt értelemszerűen a nyugdíj negyedét kell 0,6-tal szorozni.

Az infláció egyszeri korrekcióját is megkapják a nyugdíjasok

A nyugdíjasok számíthatnak arra is, hogy a 2016-ban igen szűkmarkúan tervezett, aztán a nyomás hatására némileg megnövelést emelést is korrigálja az állam. Méghozzá januárig visszamenőlegesen, akár egy összegben.

Itt az elvárás az, hogy az infláció meghaladja a nyugdíjemelés (inflációs előrejelzéshez szabott) mértékét. Az egy összegű kifizetés akkor várható, ha ez a különbség nem éri el az egy százalékpontot.

A számításnál a törvény szerint a nyugdíjas infláció első nyolc havi értékét kell figyelembe venni. Ez a KSH adatbázisa alapján 2,6 százalék, ami pont egy százalékkal több az 1,6 százaléknál, ami az emelés mértéke lett második nekifutásra.

Vagyis éppen 1 százalékos pluszra számíthatnak a nyugdíjasok, méghozzá 11 hónapra, ami

a 121 ezer forintos átlagnyugdíj esetén 13 310 forint lehet.

A postai kézbesítésnél változatlanul november 15-től, illetve december 4-től kezdődően 12 munkanap alatt, míg bankszámlára való átutalás esetén november 10-én, majd december 4-én érkezik a járandóság.