Az ősz folyamán a Felsőváros több pontján is a lakosság életét, mindennapi közlekedését segítő átalakítások, beruházások zajlanak. Ennek a munkának egy részéről számolt be sajtótájékoztatón Habis László polgármester és Martonné Adler Ildikó alpolgármester, felsővárosi önkormányzati képviselő csütörtök reggel az Olasz utca és Kallómalom utca kereszteződésénél.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kereszteződés járdaszegélyeinek akadálymentesítése egy 2,5 millió Ft-os beruházás volt, amely különösen fontos a környéken élő társasházak lakói számára. Sok fiatal, kisgyermekes család él a környező társasházakban, akik a szomszédos gyermekintézményekbe ezen az útvonalon járnak a babakocsikkal. Az akadálymentesítési beruházás a kerekesszékesek, valamint a vak- és gyengénlátó felsővárosi polgárok számára is nagyon hasznos, hiszen a közelben áruház is található, ahová ugyancsak itt vezet át az út.

Az Olasz –Kallómalom utcák találkozásánál az előkészítő munkát követően 30 m3 törmeléket szállított el a kivitelező, a szórt alapba 15-25 cm közötti vastagságú zúzottkő került, majd elkészült a 6-30 cm közötti vastagságú beton alap, 8 m3 beton felhasználásával. Így alakult ki a megközelítőleg 80 m2 (semmelrock) térburkolattal kialakított sarok- és járda, 6 cm vastag kövek és mintegy 60 folyóméter, akadálymentességet biztosító, kiemelt szegélykő, valamint speciális vakvezető és jelzőkő felhasználásával. A közeli, Olasz utcai parkolóban állagjavítást, kátyúmentesítést végzett az önkormányzat, frissítették a zúzottköves részt, hogy a parkolót a téli időszakban is komfortosan használhassák a lakók.

Zajlik a Garzonház melletti, igen forgalmas lépcső építése, amely 3,5 millió Ft-os beruházást jelent. Erről korábban hírportálunk  is írt.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Korábban magát, a 200 lakásos Garzonházat is teljesen felújította az önkormányzat: a nyílászárócserét és a szigetelést követően szállodai minőségű liftekre cserélték a régi eszközöket, valamint megújították a lépcsőházat is.

lift_garzonhaz

A Rákóczi út 62-66. szám előtti részen (a TESCO-hoz közel) térköves járdát alakítottak ki. Megújították a már igen rossz állapotú óvoda-bejárót, valamint zöldfelület-rendezést végeztek. A beruházás összértéke 7 millió Ft.

Habis László polgármester elmondta: játszótér épül a Malomárok utcában, a Vallon utcához közeli részen. Az őszi, I. ütem során a tereprendezést követően kis korcsoportos eszközöket telepítünk az új játszótérre. Az I. ütem beruházási költsége 5 millió Ft.

A már befejezett és még futó őszi, felsővárosi beruházási programok értéke összesen 18 millió Ft.