Egyebek mellett jelentősen drágul a cigaretta, nő az egészségügyi szolgáltatási (tb) járulék és nehezebb lesz a katások egy részének.

Kezdjük a sokakat érintő cigivel. 2021-ben a dohánytermékek árát két lépcsőben emelik, az új típusú dohánytermékek (pl. e-cigaretta, Iqos) adótartalma pedig 50 százalékkal emelkedik. Piaci szakértők szerint ez a fogyasztók szintjén cigisdobozonként mintegy 134 forintos áremelkedést jelent január 1-jétől, ehhez jön hozzá áprilisban további 94 forint. Vagyis tavasszal 1600 forint fölé ugrik egy doboz ára.

Nő az egészségügyi szolgáltatási (tb) járulék is, január elsejétől már havi 8000 forintot kell fizetniük azoknak, akiknek nincs munkaviszonyuk, vagy nem fedezik az egyéb díjaik ezt, mint pl. a katásoknál.

Emelkednek a postai árak. A legfeljebb 50 grammos, belföldi, közönséges levél feladásának díja 10 forinttal 145 forintra emelkedi. A maximum 50 grammos elsőbbségi levél ára 15 forinttal emelkedik, 200 forintba kerül januártól. További változások itt.

Az autópályák díja is nő inflációkövetéssel, ez praktikusan néhány száz forintot jelent minden kategóriában.

Van persze jó hír is: jön az otthonfelújítási program, amihez februártól kölcsön is jár; a feltételeknek megfelelő családoknak a támogatást 3 millió forintig lehet lehívni a költségek feléig, kedvezményes hitel pedig 6 millió forintig igényelhető. A gyermekesek vagy gyermeket tervezők csokkal vásárolt ingatlanra illetékmentességet és áfamentességet kapnak.

(Telex)