Ez a riói olimpia mérlege

Kiemelt, Sport
Négy sportágban nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzérmével Magyarország a 12. helyen végzett a nemzetek között. Érmek tekintetében az egriek Cseh László fantasztikus teljesítményének köszönhetően egy ezüsttel büszkélkedhetnek.

Bár magyar szempontból nem a riói olimpia a legeredményesebb, mégis előkelő helyet foglalhat el a magyar sporttörténelemben.

Olimpikonjaink ezúttal négy sportágban – atlétikában, kajak-kenuban, úszásban és vívásban – tudtak igazán nagyot robbantani a 2016-os játékokon.

hosszu_katinka

Ha csak az “aranyos” sportágakat vizsgáljuk, 1924 óta csupán a már említett pekingi olimpián fordult elő, hogy a rióinál kevesebb sportnem űzői érjenek fel a csúcsra. Párizsban a két diadalt a sportlövő Halasy Gyula és a kardvívó Pósta Sándor szolgáltatta, míg a 2008-ban szerzett három győzelemből kettő a kajak-kenu pályákon (Vajda Attila kenus és a Kovács Katalin-Janics Natasa kajak kettes), míg egy a vízilabda-medencében született.

Hazánk számára a legheterogénebb olimpia furcsa módon nem a legsikeresebb, helsinki játékok volt, míg az 1952-ben gyűjtött 42 érem 11 sportágban született, addig úgy Moszkvában, mint Münchenben 12-12 különböző pályán ért fel magyar versenyző a dobogóra. Az elsőségek tekintetében persze a finn főváros viszi a prímet a maga 10 versenynemében szerzett 16 arannyal.

A sportágak ötkarikás magyar eredményességi listájának élén a vívás áll , majd – az aranyérmek számát tekintve – az úszás és a kajak-kenu következik.

Rióban négy sportágban nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzérmével Magyarország a 12. helyen végzett a nemzetek közötti aranyérem háborúban.

cseh_laszlo_rio

Az egriek a legbüszkébbek Cseh Lászlóra lehetnek. Olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszónk hármas holtversenyben ezüstérmet nyert a 100 méteres pillangóúszás pénteki döntőjében a riói olimpián.

MTI fotó: Illyés Tibor
MTI fotó: Illyés Tibor

Sajnos nem jött össze az éremszerzés az egri játékosokban bővelkedő női- és férfi vízilabdaválogatottnak, de mi egriek így is büszkék lehetünk a lányok 4. és a fiúk 5. helyezésére, ami világviszonylatban is hatalmas teljesítmény.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

Öröm és bánat az Olimpia Pikniken – fotók

Micsoda befutó! Cseh László ezüstérmes 100 pillangón és Michael Phelps is… és Chad Le Clos is…

 

Vélemény, hozzászólás?