diaklanyok_hallgatok

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgatót tart számon az Oktatási Hivatal, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát. Nekik még ebben az évben biztosított, hogy megszerezzék az abszolutóriumot.

Kihasználták a haladékot azok a korábban a felsőoktatásban tanulók, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányai­kat, abszolváltak, de az államvizsgát elhalasztották: összesen 6405 főnek már sikerült az oklevélszerzés.

A felsőoktatási államtitkárság még 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét az érintettek számára. Akkor döntés született arról is, hogy

2016 szeptemberéig megszerezhetik az abszolutóriumot azok is, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg.

Korábban nem volt megszabva, mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Ezzel szemben azokra, akik most tanulnak a felsőoktatásban, már szigorúbb feltételek vonatkoznak, ugyanis az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát.

hallgatok

Az OH tájékoztatása szerint a 2015-ös módosítás célja az volt, hogy lezárulhassanak azok a képzések, amelyek még szerepelnek ugyan a nyilvántartásokban, ám döntő többségükben már nincs sok esély arra, hogy befejezik azokat. A 2005 előtt megkezdett hagyományos egyetemi, főiskolai képzések között összesen 27 082 olyan esetet tart nyilván az OH, amikor a hallgatók 2015 előtt nem szereztek oklevelet a tanulmányok ideje alatt, illetve nem zárták le azokat a végbizonyítvány megszerzésével, magyarán azok folyamatban lévő képzésnek minősültek. Közülük azóta 2015-ben 3469-en, 2016-ban 2933-an megszerezték a diplomát, és idén is már hárman sikeresen záróvizsgáztak. Jelenleg azonban még így is több mint 20 ezren vannak azok, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de záróvizsgát még nem tettek.

– Ezekben az esetekben még van lehetőség záróvizsgázni 2018. szeptember 1-jéig – tették hozzá.

A régebben egyetemre járók esetében a diplomák megszerzését az is hátráltatta, hogy korábban a nyelvvizsga megszerzése a záróvizsgára bocsátás feltétele volt.