Illusztráció: Keller Richárd
Illusztráció: Keller Richárd
Íme a lista arról, hogy milyen fejlesztési célokra ad egymilliárd forint értékű forrást városunknak a kormány.

A napokban a kormány elfogadta Eger módosított, Integrált Területi Programját és biztatóan halad az előkészítés a Modern Városok Program Egert érintő fejlesztéseinél is – tájékoztatta hírportálunkat az egri önkormányzat.

A fentiek tekintetében is rendkívüli eredménynek tartják azt, hogy a miniszterelnökség egymilliárd forintos fejlesztési forrást biztosít Eger számára, keret-jelleggel. Az erről szóló támogatási szerződést január 27-én, pénteken írta alá Habis László polgármester és Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Egerben így már régóta várt, minden városrészt érintő és jelentős közterületi beavatkozások válnak lehetővé. A nagy volumenű, utakat, járdákat, hidat, csapadékcsatornát és kerékpárutat érintő fejlesztés – eddig példátlan módon – eredeti előirányzatként bekerül a város 2017-es költségvetésébe.

Habis László polgármester az aláírás kapcsán kiemelte:

“Eger Önkormányzata a Miniszterelnökség „Területi infrastrukturális fejlesztések” megnevezésű előirányzatának terhére nyújtott be sikeresen egy egymilliárd forintos, költségvetési támogatási igényt. A támogatási szerződés szerint 2017-2018-ban megvalósuló beruházás-sorozat a város egészét érinti, nagy lökést adva a megyeszékhely közlekedésfejlesztésének.”

A konkrét beruházási célokat Habis László polgármester soron kívüli eljárás keretében jelölte meg, egyeztetve minden egri választókörzet önkormányzati képviselőjével.

Az önkormányzat szerint Eger egészét érintő fejlesztési csomag rendkívüli mértékben segíti majd azt, hogy az egri polgárok szempontjából kulcsfontosságú beruházásokat valósíthassunk meg olyan területeken is, melyek nem érintettek az ismert pályázati programokban.

 

A támogatási szerződés értelmében, példa-jelleggel:
 • a Lajosvárosban új csapadékcsatorna épül

 • megújul a Montessori bölcsődéhez és a mellette álló társasházhoz vezető út

 • parkoló épül az Arany János utcai óvoda előtt, a Kodály Zoltán utcában és a Rákóczi út egy részén

 • megújul pl. a Bródy Sándor utca, a Radnóti utca, a Stadion utca, a Tittel Pál út, a Pozsonyi utca, az Almagyar utca és a Kossuth Lajos utcai híd

 • megújul a Tizeshonvéd utca útburkolata és a Csokonai utca járdája

 • rendbe teszik a Széchenyi utca megsüllyedt részeit, az akna-fedlapokat és a buszöblöt

 • új aszfaltszőnyeget kap a Barkóczy út

 • megújul a járda a Fiumei úton és a Ludányi utcában, valamint a Kallómalom, a Vallon utcában és a Rákóczi út egy részén; járdát építenek a Szövetkezet utcában

 • kiszélesítik a Gerle-köz – Könyök utca közötti szakaszt

 • megújul a Bükk sétány melletti kerékpárút

 • kiépítik az utat és a szükséges csapadék-elvezetést a Nagylapos úton, a Fertőbánya úton, a Füzér utcában, valamint megújítjuk a Borsod úti lakóutat és a Pásztorvölgy utat.