A panelházak körül időről időre felrebbennek a hírek, hogy aggasztó állapotba kerülnek, és nemcsak hazánkban, de világszerte is ugyanez a helyzet. Íme a “kegyetlen” igazság élettartamukkal kapcsolatban.

Kezdjük egy kis egri történelem órával. Akárcsak az ország többi városában Egerben is a 70-es évek közepén indult be igazán a nagy panelprogram, amikor az Állami Épító Vállalat az V. ötéves tervben a megye három városában 3100 lakás felépítését kapta feladatul, amelyeket új iskolákkal, óvodákkal, bölcsődékkel, kulturális, egészségügyi intézményekkel is elláttak.

Fotó: Fortepan
Az épülő-bővülő “Cseboksz” 1982-ben Fotó: Fortepan

A nagyobb termelékenységet, a lakásátadások határidejének lerövidítését a korszerűbb technológiákkal lehetett elérni. A házgyári elemek alkalmazása újra nagyobb arányú volt a vállalat egri építkezésein s emellett elterjedt a már ugyancsak bevált építési mód: a PEVA alagútzsalu.

1980 és 85 között újabb 3500 lakást épített fel a vállalat a megyében. Miután befejezték az Eger északi részén található Csebokszári lakótelepet, a tihaméri lakótelep építkezésébe fogtak.

dunaujvaros

Az első kísérleti panelház egyébként 1959-en épült fel Dunaújvárosban, a gyári munkások lakhatásának biztosítására, amit több százezer panelház felhúzása követett. A város látképét javarészt ezek a ’60-70-80-as években épült panelek határozzák meg ma is.

A legtöbb panelház és lakótelep a ’70-es, ’80-as években épült, mivel a Ratkó-korszak gyerekei ekkorra váltak nagykorúvá, és az ő családalapításukhoz, önállósodásukhoz a korábbinál jóval nagyobb mennyiségű új lakásra volt hirtelen szükség.

Az állítólagos egri CCCP épületegyüttes egyik panelháza Fotó: Fortepan
Az állítólagos CCCP épületegyüttes egyik panelháza Egerben Fotó: Fortepan

Most jön a lényeg.

A panelházak tartószerkezeteinek 80-100 éves élettartamot jósoltak építésük idején, de például a hőszigetelés vagy egyéb másodlagos és harmadlagos szerkezetek csupán néhány évtizedig szavatosak. Azonban megfelelő karbantartással és felújítással ezek élettartama kitolható. Vagyis a hazai panelházak tartószerkezetében az első komoly problémák körülbelül 50 év múlva jelentkezhetnek majd. Az egri panellakók tehát fellégezhetnek, szerencsére van még egy “kis” idejük.

Persze azért ne bagatelizáljuk el a dolgot, hiszen Magyarországon mintegy kétmillióan laknak lakótelepen, vagyis ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember panellakásban él.

Forrás: femina.hu

Ez a cikkünk is érdekelhet:

Múltidéző: egy igazi “Csebronxi” mese

Új szolgáltatással bővül Eger északi része