Fotó: Keller Richárd/Egri Sztorik
Ünnepi megemlékezéssel, családi hétpróbával, várműhellyel és kazamatai tárlatvezetéssel ünnepli meg az Emlékhelyek napját a Dobó István Vármúzeum.

Idén, csatlakozva az országos kezdeményezéshez, a Dobó István Vármúzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Emlékhelyek napja című programját. Az ünnepség, és a tervezett foglalkozások, programok leginkább a fiatalokat és a családokat kívánják aktív részeseivé tenni az ünnepnek, emlékeztetve Eger és az ország nagyszerű történelmére, az 1552-es diadalra.

A Parlament 2014. december 16-i döntésének köszönhetően – olyan történelmi nevezetességek mellett, mint a fővárosi Kossuth tér, a Hősök tere és a Nemzeti Múzeum, vagy a Budai Várnegyed, a debreceni Református Nagytemplom és kollégium, a pákozdi Katonai Emlékpark, Mohács vagy a székesfehérvári Romkert – az Egri vár Magyarország 14. Emlékhelye.

Az Egri vár a XVI. századi törökellenes küzdelmek kapcsán vált messze földön híressé, a neve egyet jelent a küzdeni akarással, az élni akarással, a magyar szabadsággal és a magyar sikerrel. Az Egri vár és a hozzá kapcsolódó értékek városunk és Magyarország megismételhetetlen kincsei. Az Egri vár a hazaszeretet, a felelősségvállalás, az elkötelezettség, a hősi helytállás szimbóluma, s egyben hazánk legismertebb történelmi emlékhelye.

Íme a teljes egri program:

Május 12.

10.00 Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Emlékhely sztélé előtt

Köszöntőt mond: Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója

A rendezvényt megnyitja: Martonné Adler Ildikó, Eger Megyei Jogú Város alpolgármestere

Köszöntőt mond: Dr. Stefán Zoltán, tanácsnok és a Dobó István Vármúzeum fejlesztéséért és működéséért felelős önkormányzati biztos

Eger történelmi szerepét méltatja: Dr. Pap József, az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézet igazgatója

 

Az ünnepség közreműködői:

Egri Obsitos Fúvószenekar Egyesület

Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 13. előkészítő részleg – Eger

Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda – Eger

Egri Vitézlő Oskola

 

11.00-14.00     Családi HétPróba a vár területén

A próba során a családok apraja és nagyja együtt élheti meg a vitézi élet mindennapjait. Miközben a próbákat teljesítve közösen játszanak, megismerhetik az Egri vár évezredes történelmét. Az alábbi próbákon kell megfelelni: falmászó, settenkedő, mocsárjáró, dobon borsó, célbadobó, tüzeskerék gurítás, hordólovaglás.

 

10.00-14.00     Várműhely – Kézműves foglalkozások a Balassi teremben

Címerkép festése, üvegfesték technikával

Vásár-fia – Gipszből öntött mézesbábok festése

A Várműhelyen való részvétel díja: 300 Ft/fő

 

11.00 és 13.00  Mítosz és história – Élő történelem a Kazamatában

A program egy valóban különleges tárlatvezetésre hívja az érdeklődőket. Az Egri csillagok – regény és valóság című kiállításban megelevenednek a regény, valamint az 1552-es ostrom alakjai. A Vármúzeum korhű viseletbe öltözött múzeumpedagógusai ismertetik meg a látogatókat az Egri vár egykori védőinek életével. A főszerep ezúttal nem a vitézeké. A maga szempontjai szerint mesél az Ostromról a katonákat ellátó noszvaji sütőasszony, és a várbeli intéző. Margittól, a parasztasszonytól megtudhatjuk milyen szerepet játszottak valójában a vár védelmében az asszonyok, de beszélhetünk a várban szolgáló német tüzérek egyikével is.

A program regisztrációhoz kötött. Részvételi díj: 500 Ft/fő

Regisztráció: muzeumpedagógia@egrivar.hu. A tárgy rovatba kérjük, írják be: EMN élő történelem